СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

 
У Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну одржана је свечаност поводом обележавања Дана Војске Србије, 23. априла, када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.
 
У присуству припадника Војске Србије, многобројних званица и грађана, генерал-мајор Ранко Живак, командант РВ и ПВО, положио је венац на спомен-обележје подигнуто у знак поштовања и сећања на херојство четрдесет једног припадника РВ и ПВО, погинулог у одбрани отаџбине 1999. године. Након полагања венаца у сали Дома ваздухопловства одржан је војнички део свечаности.
 
У име Градске општине Земун обележавању Дана Војске Србије присуствовао је члан Привременог органа Станислав Кулачин.
 
“Изузетно смо поносни на сарадњу коју Градска општина Земун већ низ година негује са Командом РВ и ПВО, што ћемо наставити да чинимо и убудуће. Српски војник је традиционално носилац храбрости, части и одговорности, а огромно поверење грађана у Војску Србије то и потврђује. Сигуран сам да ћете професионалним извршавањем задатака и убудуће постизати запажене резултате“, изјавио је Кулачин, честитајући празник припадницима Војске Србије.
 
У свом обраћању присутнима генерал Живак рекао је да Дан Војске Србије припадници РВ и ПВО дочекују одлучни и спремни да уз максималне напоре сваки задатак изврше безбедно и квалитетно. Генерал Живак уручио је награде, похвале, признања и одликовања заслужним припадницима овог вида војске.
 
Овај датум има изузетан значај у очувању националног идентитета и континуитета државности српског народа, у трајању дугом више од два века. Изабран је да се прославља као највиши војни празник у знак сећања на Таковски устанак. Други српски устанак 1815. године довео је до коначног ослобођења и признавања модерне Србије на Берлинском конгресу 1878. године, као државе са пуним међународноправним субјективитетом, и представља темељ за стварање наше војске.
 
Српска војска настала је из устаничких чета, из народа који је изборио своју слободу. Ту леже корени дубоке повезаности војске и народа. Војска Србије негује ову суштинску везу, остаје привржена грађанима Србије и помаже им кад год је то потребно. Грађани, такође, препознају ту повезаност и цене напоре које војска чини за опште добро.
 
naslovna
 
slika1
 
slika2
 
slika3