ОДРЖАНА ТРИБИНА У МЗ БАТАЈНИЦА

Градска општина Земун  у сарадњи са Пољопривредном саветодавном стручном службом ”Падинска Скела”, 5. марта у МЗ Батајница, први пут je организовала семинар у оквиру Зимске школе за пољопривредне произвођаче. Предавање, едукативно дружење и упознавање са погодностима за пољопривреднике које пружају Град и Општина одржано је у просторијама МЗ Батајница.

 

На трибини је било говора о више тема из разних области, а највеће интересовање је било за подстицаје које припрема Град Београд за ову годину. Драгана Степановић из Секретаријата за привреду је најавила да ће крајем овог месеца бити објављена четири јавна позива и позвала пољопривредне произвођаче да се пријаве и, том приликом, нагласила да је Град ове година издвојио више средстава у односу на прошлу годину.

 

Предавач из ”Дунав осигурања” Радослав Анђелић  је говорио о могућности осигурања усева и плодова у 2019. години, као и о могућности осигурања животиња од ризика угинућа и принудног клања услед болести или несрећног случаја. Суму осигурања одређује осигураник и она мора бити у складу са тржишним вредностима. На семинару се представила и Хемијска индустрија ”Жупа” која се бави производњом хербицида, као и ”Галеника фитофармација”.

 

Пољопривредни произвођачи су показали интересовање за тему у вези са спаљивањем жетвених остатака. Велики проблем је што на терену не постоје организоване пољочуварске службе, па се често дешава да горе стрништа. Професорка са Пољопривредног факултета др Сава Врбничанин је говорила о резистентности корова на хербициде и антирезистентној стратегији.

 

Пољопривредни произвођачи и овај пут су добили одговоре на сва питања, уручене су им  брошуре и флајери, уз апел да нова знања примене у   пољопривредној производњи.