ПРЕДАВАЊЕ О КРСНОЈ СЛАВИ

26. септембар 2016.

 
У оквиру обележавања манифестације ”Дани европске баштине” у Галерији ”Стара капетанија”, 23. септембра одржано је предавање професорке др Весне Марјановић на тему ”Крсна слава”.
Многобројне посетиоце поздравио је секретар Скупштине градске општине Земун Марко Јанковић, истакавши да је упознавање и разумевање културног наслеђа оно што утемељује идентитет једног народа.
 
Публици је приказан едукативни филм који прати светковање Крсне славе у различитим крајевима Србије. Предавач, етнолог и антрополог др Весна Марјановић, говорила је о свим аспектима посматрања и изучавања Крсне салве, као религијског и друштвеног обичаја сатканог од сложене обредне праксе.
 
Заинтересована публика је активно учествовала у предавању говорећи о искуству ”свечара” и важности да Срби сачувају Крсну славу у њеном правом, изворном облику и да је као такву предају своме потомству.
 
Празник породице посвећен светитељу заштитнику домаћинства, обликован у средњем веку – Крсна слава, је 2014. године увршетен у Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства и први је упис једног културног добра из Србије на наведену листу.
 
naslovna slava
 
foto 1 slava
 
foto 2 slava
 
slava 3