ИЗЛОЖБА КУЛТУРНИ И ЗАБАВНИ ЖИВОТ ЗЕМУНА ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА

02. новембар 2018.

У Завичајном музеју Земуна биће приређена изложба ”Културни и забавни живот Земуна између два светска рата”, ауторке Љиљане Аћимовић, вишег кустоса Музеја града Београда.

 

Изложба открива врло богат и занимљив живот Земунаца у једном бурном периоду пуном сећања на ужасе Првог светског рата, пропраћеном економском кризом и нестабилним политичким приликама у држави. Док се свет приближавао новом рату, Земунци су настојали да живот испуне културним дешавањима, забавама и спортско-рекреативним активностима.

 

Као што су појединци обележавали њима битне догађаје, тако је и држава прослављала државне празнике (Дан уједињења, рођендане чланова краљевске породице), верске заједнице обележавале су верске празнике, а предузећа и удружења своје славе.

 

Друштва су организовала и културне програме, то јест концерте и позоришне представе на којима су чланови истих или других земунских друштава били извођачи.

 

Честа су била и гостовања позоришта из Београда, Новог Сада и Ниша, али и уметника и предавача из ових и других  градова. У то време, Земун је имао три биоскопа који су приказивали најпопуларније филмове.

 

Уз масовне спортске организације, као што су соколи и скаути, у Земуну је основано више спортских клубова и секција који су неговали фудбал, хазену, веслање, мачевање, бокс, јахање, клизање и друге спортске активности.

 

Изложба траје од 5. новембра 2018. године до 5. фебруара 2019. године.