DANI EVROPSKE BAŠTINE 2018 – bkp

    

 

Dani evropske baštine 2018. godine u Zemunu

„Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja“ 

 

”OD ŠUME DO KONCERTNE DVORANE”

 

Gradska opština Zemun i Udruženje građana savremenih violinara organizovali su u muzičkoj školi ”Kosta Manojlović” 22.septembra koncert i izložbu ”Od šume do koncertne dvorane”.

 

Jovan Popović se već pet decenija bavi ručnom izradom najfinijih violina, a u posao je uveo i svoju suprugu Biljanu, šireći krug posvećenika, čak i muzičara koje uvodi u tajne ovog retkog zanata. Biljana je, inače, prva i za sada jedina žena u Srbiji i okruženju koja se bavi violinarstvom.

 

Kako instrumenti nastaju u njihovoj radionici – od daske do završne obrade i zvuka – pred prepunom koncertnom salom zemunske muzičke škole govorili su Popovići, a na violinama njihove izrade demonstrirali vrhunski instrumentalisti Mina Opsenica, Tamara Grubin, Milica Pavlović, Igor Hadžić, Margo Ivanović – Režak i Dušan Panajotović uz klavirsku pratnju Biserke Marović.

 

Violinistkinja Tamara Grubin je izvela Blohov ”Nigun” na violini koju je napravila pod nadzorom majstora Jovana Popovića.

 

U okviru koncerta održana je i izložba violina iz majstorske radionice porodice Popović.

 

 

 

 


ZEMUNSKI PARK KRASI MOZAIK ”MALI PRINC NA GARDOŠU”

 

Povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Zemuna Srbiji i u znak počasti srpsko-francuskom prijateljstvu koje je utemeljeno u Velikom ratu, Gradska opština Zemun, Udruženje ”Dom kulture Zemun” i Turističko društvo Zemun, 22. septembra su u okviru manifestacije Dani evropske baštine organizovali šetnju Gradskim parkom Zemun sa turističkim vodičem i priredili svečano otkrivanje mozaika ”Mali princ na Gardošu”.

 

Posetioci ovog programa među kojima je bio i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković, imali su priliku da uz pomoć turističkog vodiča saznaju nešto više o kulturno-istorijskim znamenitostima i stablima u parku, a zatim su prisustvovali svečanom otvaranju likovne kompozicije – mozaika ”Mali princ na Gardošu”.

 

Udruženje je postavilo mozaik na zid koji razdvaja Kliničko-bolnički centar Zemun od gradskog parka sa željom da se svako ko zastane obraduje ovom likovnom delu i pacijentima koji se u blizini leče pošalje dobru vibraciju.  Tema mozaika je urađena po motivima savremene bajke za decu ”Mali Princ”, koju je napisao Antoan de Sent Egzeperi. Autor idejnog rešenja mozaika je akademski slikar Srđan Arsić, a mozaik koji zauzima prostor od 6,3 kvadrata su pravili članovi Udruženja ”Dom kulture Zemun”.

 

U umetničkom delu programa priređen je meditativni performans ”Mozaik života” holističke umetnice Maje Pakić, uz muzičku podršku benda Udruženja ”Doma kulture Zemun”.

 

 

 

 


ODRŽANA ”DEČIJA PIJACA” NA VELIKOM TRGU

 

U okviru manifestacije Dani evropske bašine Gradska opština Zemun i JKP ”Gradske pijace” 22. septembra na Velikom trgu organizovali su zanimljiv edukativno-zabavni program ”Dečija pijaca”.

 

U ime Gradske opštine Zemun prisutne je pozdravio zamenik predsednika Damir Kovačević i uz reči zahvalnosti svim udruženjima građana, školama i vrtićima koje su uzeli učešće u organizovanju ovog programa naglasio da su upravo deca najvažnija misija i vizija razvoja društva.

 

”Naše trajno opredeljenje i naša obaveza je da obezbedimo da deca odrastaju u bezbednoj sredini, da imaju sve što im je potrebno u toku vaspitanja i obrazovanja, a to su novi vrtići i škole u naseljima gde nedostaju, uređeni sportski tereni, igrališta i šetališta. Za zemunske đake prvake smo i ove godine obezbedili rančeve i školski pribor. Tu smo da nagradimo svaki uspeh učenika u toku školovanja”, rekao je Kovačević.

 

Uz pesmu i igru, oslikavanje znamenitih zemunskih spomenika kulture, učenje o ”zdravoj hrani”, zanatstvu – šaroliku ”Dečiju pijacu” napravili su mališani iz zemunskih vrtića i osnovnih škola. Veliku pomoć u tome su im pružili KUD ”Branko Radičević”, KUD ”Jana”, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Urban sport, Udruženje ”Mali kuvari”, Centar za socijalnu integraciju dece i mladih ”Centar Zvezda”, Društvo prijatelja Batajnice, Prijatelji dece Zemuna, Radionica ”Pustovanje vune”, Sokolina Art, Udruženje HERC, Udruženje ”Krugovi umetnosti”, Boćarski savez Zemuna i Atletski klub ”Mladost”.

 

”Dečiju pijacu” su posetili i pomoćnik predsednika Slaviša Topalović i član Veća Željko Korica.

 

 

 


OBILAZAK ZEMUNSKOG GROBLJA

 

Gradska opština Zemun i Turističko društvo ”Zemun” organizovali su 22.septembra za sve zainteresovane građane obilazak Zemunskog groblja sa turističkim vodičem Olgom Stojčić.

 

Bila je to prilika da se upoznaju znamenite građevine, poput crkva svetog Dimitrija poznatije kao Hariš – Petrovićeve kapele, mauzoleja fon Pavla Georgija Spirte, Kapele žalosne Gospe, gotičkog Raspeća, kapele porodice Treščik, reljefi, kompozicije i nadgrobni spomenici koji su dela slavnih umetnika,Petra Palavičinija, Tome Rosandića i mnogih drugih.

 

Ova jedinstvena šetnja je pružila priliku građanima da se upoznaju sa životima i delom znamenitih Zemunci čiji zemni ostaci počivaju na Zemunskom groblju kao što su Petar Marković, prof. dr Vojislav Subotić, Stevan J. Popović, Franja Jenč, pesnici Raša Livada i Nikola Cincar – Poposki, kao i porodične grobnice Mozer, Kraus, Tabački…

 

Obilazak Zemunskog groblja bio je i hod kroz slavnu istoriju Zemuna, u kojem su živeli i žive kroz decenije i vekove zajedno mnogi narodi: Srbi, Hrvati, Nemci, Cincari, Jevreji, te je podrazumevao šetnju kroz pravoslavno, katoličko i jevrejsko groblje.

 

 

 


OTVORENA IZLOŽBA SLIKA ”POLJUBAC”

 

U organizaciji Gradske opštine Zemun i Turističkog društva Zemun u Galeriji ”Ikar” Doma vazduhoplovstva, a u okviru manifestacije Dani evropske baštine, 20. septembra svečano je otvorena izložba slika doktora likovnih umetnosti Jelene Merkur, koja će posetiocima biti dostupna do 8. oktobra.

 

Inspiraciju za svoju izložbu na temu ”Poljubac” pronašla je u pop-artu. Slike su rađene u tehnici akrilik na platnu, prikazan je originalni video rad, a galerijom dominira prikaz ogromnih usta kroz koja se može proći.

 

U ime organizatora prisutne su pozdravile sekretarka Turističkog društva Zemun Mirjana Nikolić i načelnik galerije Tatjana Surlić, a izložbu je otvorila članica Saveta galerije ”Ikar” magistar slikarstva Irina Černjavski Šantrić. U pratećem delu otvaranja izložbe slika nastupili su Kristina Bojić, Milica Urošević i Andrej Đorđević, koji čine kamerni trio srednjoškolaca Muzičke škole ”Kosta Manojlović”.

 

Slikarka Jelena Merkur je dobitnik mnogih nagrada, između ostalih Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na 16 samostalnih i na velikom broju grupnih izložbi. Živi i radi u Zemunu.

 

 

 

 

 


ZAPLOVIMO UKUSIMA DUNAVA U SRBIJI

 

U okviru manifestacije Dani evropske baštine Biblioteka ”Sv. Sava” u saradnji sa Gradskom opštinom Zemun 20. septembra bila je domaćin jedinstvene prezentacije ”Zaplovimo ukusima Dunava u Srbiji”, koje je priredilo udruženje koje promoviše ”slow food”, tzv. ”sporu hranu”.

 

Koncept ”spore hrane” u svetu je aktuelan već tri decenije i to kao alternativa ”brzoj hrani”, a sa ciljem da se očuva nasleđe tradicionalne kuhinje i podstakne razvoj poljoprivrede u malim eko sistemima.

 

Aktivistkinje međunarodnog pokreta ”Slow food” objasnile su zainteresovanoj publici da je takva hrana ”spora” zato što se tačno zna kako se proizvođači ophode prema zemljištu i semenu i na koji način finalni proizvod ostaje zdrav. Ovaj pokret zagovara ideju da nije cilj da se proizvede što više hrane, već je važno da se proizvodi hrana koja će biti ukusna, mirisna, dobrog kvaliteta i koja će se konzumirati u dobrom društvu.

 

Zato su aktivisti ovog udruženja osmislili plovidbu čuvenim brodom ”Kovin” kojim u okviru različitih turističkih tura gostima iz zemlje i inostranstva promovišu ”sporu hranu” začinjenu jedinstvenim nazivom ”Zaplovimo ukusima Dunava u Srbiji”.

 

 

 


”PROŠLOST UŽIVO” UZ POMOĆ APLIKACIJE ”HOLOGRAD”

 

Gradska opština Zemun i Centar za urbani razvoj organizovali su digitalnu interaktivnu turu kroz kulturno – istorijsko nasleđe Srbije ”Prošlost uživo” 18. septembra za učenike Osnovne škole ”Svetislav Golubović – Mitraljeta” i dan kasnije u OŠ ”Petar Kočić”.

 

Aplikacija ”Holograd” je jedna od digitalnih alatki i delo Centra za urbani razvoj, nastala iz potrebe da se najsavremenijim tehnologijama proširene stvarnosti popularizuje kulturno nasleđe. Proširena stvarnost je tehnologija 3D prikaza, odnosno hologramska slika nastala kombinovanjem informacije iz stvarnog sveta sa kompjuterski generisanim sadržajem, kojom se na ekranu tableta ili mobilnog telefona ”oživljava istorija” spajanjem digitalnog i stvarnog sveta – animiranim likovima, istorijskim slikama, video zapisima.

 

Doživljaj ”oživljene prošlosti” ostavio je dubok utisak na učenike viših razreda obeju škola i zainteresovao ih da samostalno, instaliranjem aplikacije na sopstveni uređaj nauče da otkrivaju istoriju mesta u kome se nalaze. Isprobali su je učenici uzrasta od 11 do 15 godina pod stručnim vođstvom arheologa Radeta Milića iz Centra za urbani razvoj.

 

Centar inače razvija digitalni didaktički pristup kulturnom nasleđu, ali i razmenu sadržaja između vršnjaka iz više evropskih država u okviru evropskog projekta Heritage Hubs.

 

Tako su učenici iz ”Mitraljete” i ”Kočića”, pored tri kratka filma o kulturno –istorijskom, arheološkom i nematerijalnom nasleđu, dobili priliku da se upoznaju i sa hologramskim prikazom starorimske boginje Hekate i imperatora Konstancija Drugog, sina Konstantina Velikog, koji je sebi izgradio palatu Sirmijum.

 

 

 

 

 


KULTURNAUTOVE ZEMUNSKE ŠETNJE

 

Gradska opština Zemun je u saradnji sa udruženjima ”Kulturnaut” i ”Centar za urbani razvoj” 17. septembra organizovala za učenike od petog do osmog razreda OŠ ”Stanko Marić” iz Ugrinovaca program: Festival – Dani beogradskog nasleđa – Borci za sećanje.

 

Kulturnautova zemunska šetnja počela je ispred najstarije kuće u Zemunu, nekadašnje kafane ”Beli medved”, nastavljena obilaskom Pantelićeve livnice, pričom o kući porodice Karamata, potom o ocu srpskog teatra Joakimu Vujiću, posetom hramu svetog oca Nikolaja, šetnjom Sinđelićevom ulicom do Milenijumske kule na Gardošu.

 

Arheolog-konzervator Jovana Mijatović i antrolopog Miodrag Simović potrudili su se da učenike upoznaju sa tajnama grada u kojem žive na zanimljiv, anegdotski način, prilagođen njihovom uzrastu.

 

Razgledanjem panorame Zemuna, Novog Beograda i Dunava sa vidikovca Gardoške kule, šetnja je završena predstavljanjem aplikacije Holograd, 3D prikazom rimskih boginja i imperatora.

 

 

 

 

 


STEPENIŠTE ZNAMENITIH ZEMUNACA – KALVARICE

 

U organizaciji Gradske opštine Zemun, Turističkog društva ”Zemun”, Kluba matične kulture Zemuna, a u okviru projekta ”Kalvarice”, 15.septembra na stepeništu znamenitih Zemunaca održan je program posvećen upravo onima koji su proslavili svoj grad.

 

Pored Nenada Hegediša koji je od ovog dela Zemuna svojom idejom napravio turističku atrakciju i spomenik slavnim sugrađanima, govorila je i sekretarka TD ”Zemun” Mira Nikolić, a pročitan je i prigodan tekst profesorke srpskog jezika i književnosti Valentine Stefanović – Vukmirović povodom 160 godina od osnivanja Zemunske gimnazije.

 

Po ideji Nenada Hegediša pre par godina 127 stepenica ”Kalvarica”, ofarbane u boje Zemuna, zeleno i plavo, i koje povezuju ulicu Svetozara Miletića sa Kalvarijom, dobile su imena po poznatim Zemuncima, piscima, hroničarima, sportistima, umetnicima.

 

 

 


OTVORENA IZLOŽBA “ZEMUN NA DUNAVU”

 

Zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Damir Kovačević 14. septembra svečano je otvorio izložbu ”Zemun na Dunavu” u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade. To je prvi program u okviru manifestacije Dani evropske baštine, koji će posetioci moći da pogledaju do 2. oktobra.

 

”Manifestacija Dani evropske Baštine u Zemunu pokazuje nam da bi Evropa bila siromašnija bez Zemuna i Srbije. Raznovrsni programi koje smo pripremili pokazaće našu istoriju, tradiciju i sve ono što pripada evropskoj kulturi”, rekao je Kovačević.

 

Na izložbi ”Zemun na Dunavu” prikazane su retke razglednice, fotografije, mape starog Zemuna, publikacije, ali i makete starih plovila autora Dušana Rakite. O velikom bogatstvu različitosti u kulturnom nasleđu, prirodnom bogatstvu i veštinama ljudi nadahnutih Dunavom i starim Zemunom govorile su sekretarka Turističkog društva Zemun Mirjana Nikolić i Aleksandra Dabižić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, a prisutne je pozdravio i koordinator Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun Željko Klarić. Otvaranju izložbe je prisustvovao sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković.

 

Tema ovogodišnje manifestacije je ”Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja”. Kroz izložbe, posete, predavanja, pozorišne predstave, promociju sporta, dečije radionice i već tradicionalnu Međunarodnu naučnu konferenciju ”Dunav – reka saradnje” posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa zemunskim kulturnim nasleđem kao delom zajedničkog evropskog resursa, kao i da saznaju nešto više o zajedničkoj istoriji i vrednostima na evropskom tlu.

 

Svi programi koje je pripremila Gradska opština Zemun su u skladu sa temom ove značajne evropske manifestacije.

 

 

 

 

PROGRAM

 

14. septembar 2018. godine 

 

Program:  „Zemun na Dunavu” – Izložba fotografija, starih razglednica, mapa i publikacija starog Zemuna

Organizatori: GO Zemun i Turističko društvo „Zemun“

Mesto održavanja: Galerija KZM Zemun (Zemun, Kosovska br.9)

Termin: Petak, 14. septembar 2018. godine u 18 časova

 

Prikaz:

„Stare razglednice“ –  CD prezentacija „Staro jezgro Zemuna“  –

Nastup Dečijeg tamburaškog orkestra iz Batajnice

Makete plovila – autora Dušana Rakite

 

Izložba će biti otvorena za javnost do 02. 10. 2018. godine.

Tokom trajanja izložbe biće prikazan film Priče o zemunskim tajnama“-

u produkciji preduzeća SlikaVest d.o.o., Beograd

 

15. septembar 2018. godine 

 

Program: „Stepenište znamenitih Zemunaca – Kalvarice“

Organizatori: GO Zemun; Turističko društvo „Zemun“;  Klub matične kulture Zemuna; Nenad Hegediš, autor projekta „Kalvarice“

Mesto okupljanja: Zemun, Spirtina ulica
Termin: Subota, 15. septembar 2018. godine  u 10 časova

Prijavljivanje na telefon: 011/2611 – 008, radnim danima od 9 do 12 časova

 

Dodaš Zemunu malo boje, i stvari mnogo bolje stoje.

Pomešaš zelenu i plavu,i izabereš predstavu pravu.

Vratiš tako ljudima osmeh na lice i vidiš šta sve mogu jedne stepenice! 

 

17. septembar 2018. godine 

 

Program: Festival – Dani beogradskog nasleđa – Borci za sećanje Kulturnautove zemunske šetnje sa Centrom za urbani razvoj

 

Organizatori: GO Zemun; Kulturnaut i Centar za urbani razvoj

Mesto okupljanja: Zemun, Glavna 32 – ispred Opere i teatra „Madlenijanum“
Termin: Ponedeljak, 17. septembar 2018. godine u 17 časova

 

Edukativna  šetnja Zemunom, gde će učenici OŠ „Stanko Marić“ iz Ugrinovaca, imati priliku da saznaju zanimljive priče i anegdote, kao i skrivena, manje poznata mesta.  Šetnja je edukativno, zabavnog karaktera.

Radionicu vodi arheolog-konzervator Jovana Mijatović 

 

18.-19.septembar 2018. godine 

 

Program:  „Prošlost uživo”  

Digitalna interaktivna tura kroz kulturno–istorijsko nasleđe Srbije“

 

Organizatori: GO Zemun i Centar za urbani razvoj

Mesto održavanja:

Batajnica, OŠ „Svetislav Golubović – Mitraljeta“ – 18.09. u 10 č.

Zemun, OŠ „Petar Kočić“ -19.09. u 10 č.

                                 .
Termin: 18. – 19. septembar 2018. godine

 

Digitalna interaktivna tura kroz kulturno–istorijsko nasleđe Srbije. Centar za urbani razvoj koristi najmoderniju tehnologiju proširene stvarnosti  za  promociju kulturnog nasleđa, kao i različite digitalne alatke za učenje o kulturnom nasleđu. Proširena stvarnost je tehnologija koja informacije iz stvarnog sveta kombinuje sa kompjuterskim generisanim sadržajem i objedinjene ih prikazuje na ekranu tablet računara ili mobilnog telefona. Ova tehnologija ima mogućnost da „oživi istoriju“ spajanjem digitalnog i stvarnog sveta – animiranim istorijskim likovima, istorijskim slikama, video zapisima. Pomoću aplikacije, poput istraživača, kroz niz interaktivnih igara, korisnik može sam, bez turističkog vodiča, da otkrije istoriju mesta u kom se nalazi. U okviru evropskog projekta Heritage Hubs, Centar razvija didaktički pristup kulturnom nasleđu baziran na novim tehnologijama i podržava interpretaciju i razmenu prezentacija kulturnog nasleđa između dece školskog uzrasta u nekoliko evropskih zemalja. Deca uzrasta od 11 do 15 godina u dve škole, imaće prilike da saznaju koje sve likove i priče iz prošlosti je „oživeo“ Centar za urbani razvoj i koji su to ostali savremeni načini  da se uči o kulturnom nasleđu. 

 

20. septembar 2018. godine

 

Program: „Zaplovimo ukusima Dunava u Srbiji“

Organizatori: GO Zemun iBiblioteka Sv. Sava

Mesto održavanja: Zemun, Biblioteka Sv. Sava, Petra Zrinjskog br.8

Termin: Četvrtak,20. septembar 2018. godine u 18 časova

 

Saradnja sa Međunarodnim pokretom “Slow Food” i predstavljanje programa “Zaplovimo ukusima Dunava u Srbiji”, čija je okosnica hrana začinjena najrazličitijim kulturnim sadržajima kojima naše podneblje obiluje.

 

 

Program: Izložba slika „Poljubac“

Organizator: Dom vazduhoplovstva Zemun i Turističko društvo „Zemun“ 

Mesto održavanja: Galerija „Ikar“, Zemun, Štrosmajerova br.3

Termin: Četvrtak, 20. septembar 2018. godine u 19 časova

Autor izložbe: Jelena Merkur, akademski slikar

Program: Soloflauta – Bojana Pantelić, dipl.flautista –  Udruženje „Krugovi umetnosti“

Izložba će biti otvorena za javnost do 02. 10. 2018. godine

 

22. septembar 2018. godine

 

Program: „Zemunsko groblje“

Organizatori: GO Zemun i Turističko društvo „Zemun“

Mesto okupljanja: Zemun, ispred kule na Gardošu
Termin: Subota, 22. septembar 2018. godine u 10 časova

Turistički vodič: Olga Stojčić

Prijavljivanje na telefon: 011/2611 – 008, radnim danima od 9 do 12 časova

Obilazak pravoslavnog, jevrejskog i katoličkog groblja, uz podsećanje na istoriju, znamenite zemunske porodice i ličnosti.

 

 

Program: „Dečija pijaca u Zemunu“

Organizatori: JKP „Gradske pijace“, GO Zemun i saradnici

Mesto održavanja: Zemun, Veliki trg

Termin: Subota, 22. septembar 2018. godine u 10 časova

Trajanje programa: od 10 do 13 časova

 

Učesnici: predškolska ustanova, osnovne škole, KUD-ovi, MŠ „Kosta Manojlović“, sportski i kulturni program.

 

 • KUD „Branko Radičević“
 • KUD „Jana“
 • Marina Brzak – Radionica „Pustovanje vune“ i pletenje (Ana Ratković)
 • Centar za socijalnu integraciju dece i mladih „ Centar Zvezda“ – Izložba ručnih radova, suvenira, sveća…

(O Centru: Bavi se podrškom i brigom o mladim ljudima bez roditeljskog staranja, koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, domova za nezbrinutu decu ili hraniteljsih porodica. Trenutno brinu o 12 korisnika)

 

 • Udruženje „Krugovi umetnosti“ – program „Moj Zemun“

(O programu: likovna i kreativna radionica u okviru koje će se oslikavati i bojiti najvažnije znamenitosti Zemuna – Kula Gardoš, Veliko ratno ostrvo, Ičkova kuća, Kuća porodice Karamata i dr.)

 

 • Udruženje „Mali kuvari“ – Program „Zdrava hrana“
 • Društvo prijatelja Batajnice – Program „Zanatska radionica za decu“
 • Prijatelji dece Zemuna
 • Sokolina Art – Program ”Interaktivna izložba školjki sa Dunava”- Sokolina art, vodi Aleksandra Nikolić
 • Udruženje HERC –Radionica izrade predemta od reciklažnih i prirodnih materijala za decu
 • Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda – Program „Nasleđe za decu“
 • Urban sport – Sportski mobilijar
 • Baila Conmigo – Salsa – Ples za najmađe
 • Boćarski savez Zemuna – Boćanje za decu
 • Atletski klub „Mladost“ – Atletika za najmlađe

 

 

Program: Stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata

Organizator: GO Zemun; Udruženje „Dom kulture Zemun“ i Turističko društvo „Zemun“

Mesto održavanja: Zemun, Gradski park Zemun

Termin: Subota, 22. septembar 2018. godine u 16. 30 časova

 

Mesto okupljanja u 16.30 časova: kod biste Branka Radičevića (kod Zemunske gimanazije)

Turistički vodič Snežana Lukić

Prijavljivanje na telefon: 011/2611 – 008, radnim danima od 9 do 12 časova

 

Na dan otvaranja likovne kompozicije biće organizovana šetnja kroz Gradski park, kao i upoznavanje sa znamenitostima i stablima u parku i dolazak grupe na suprotnu stranu parka, do zida gde će biti svečano “otkrivena” kompozicija, kao još jedna od lepih znamenitosti Gradskog parka u Zemunu.

 

17 časova – Svečano otvaranje mozaika koji će se nalaziti između Zemunskog parka i Zemunske bolnice, povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

 

Mozaik će zauzimati prostor od 6,3 kvadrata i predstavljaće Malog princa, koji stoji na Gardošu i posmatra Dunav “Mali princ u Zemunu” – simbol prijateljstva i odanosti.

Mozaik je u sklopu teme Stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata, i posvećen je srpsko-francuskom prijateljstvu koje je utemeljeno tokom rata.

 

Program svečanog predstavljanja Mozaika – likovne kompozicije, biće obogaćen muzičkom pratnjom bendova udruženja „Doma kulture Zemun“.

 

 

Program: Zemunske muzičke večeri

– Koncert i izložba „Graditelji violina“

Organizator: MŠ „Kosta Manojlović“

Mesto održavanja: Zemun, Koncertna sala MŠ „Kosta Manojlović“

Termin: Subota, 22 .septembar 2018. godine u 19 časova

Autori: Biljana i Jovan Popović – Udruženje građana savremenih violinara

Učestvuju: Margo Ivanović Režak, Milica Pavlović, Tamara Grubin, Igor Hadžić + kvartet Manojlović, Dušan Panajotović, Mina Opsenica i Biserka Marović 

 

24. septembar 2018. godine 

 

Program: MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA “DUNAV – REKA SARADNJE” 2018

 

„Održivo korišćenje prirodnih i kulturno istorijskih resursa – umetnost očuvanja i deljenja”

 Mesto održavanja: Kosovska br.9 – Velika sala

 Termin: Ponedeljak, 24. septembar 2018. godine od 11  do 19 časova

 

11:45 – 12:15 Registracija
12:15 – 13:15 Svečano otvaranje rada Konferencije

 

Moderator Svečanog otvaranja:
dr Edita STOJIĆ KARANOVIĆ, naučni savetnik, predsednik-osnivač Međunarodnog naučnog foruma „Dunav – reka saradnje“

 

Pozdravne reči:

Rasim LJAJIĆ, potpredsednik Vlade, Ministar trgovine, turizma i  telekomunikacija RS

Goran TRIVAN, Ministar zaštite životne sredine RS

Danijela VANUŠIĆ, Pomoćnik ministra za kulturu RS (Zaštita kulturnog nasleđa)

Dejan MATIĆ, predsednik Gradske opštine Zemun, u svojstvu domaćina Konferencije

 

13:15 – 13:45 Kratka konferencija za štampu   

(Novinari će imati prilike i za pojedinačne intervjue sa predavačima radnih sednica pre, u toku i posle konferencije)          

 

13:45 – 14:45 Prva radna sednica


Uvodna predavanja:
Značaj prirodnih i kulturno-istorijskog resursa za održivi privredni razvoj i regionalnu saradnju

Moderator radnih sednica: Prof.dr Kristijan RISTIĆ, vanredni profesor Poslovnog i pravnog fakulteta Univerziteta Union – Nikola Tesla Beograd, predsednik Programskog saveta Međunarodnog naučnog foruma „Dunav – reka saradnje“,  i direktor Instituta za finansije i makroekonomsku politiku

Predavači i teme:

-Prof. dr BojanDIMITRIJEVIĆ: Vreme kao resurs održivog privrednog razvoja     

-Prof. dr Milan DIMKIĆ: Održivo korišćenje i očuvanje vodnog resursa i umetnost deljenja znanja o toj oblasti

Prof. dr Snežana ŠTETIĆ: Održivo korišćenje prirodnih i kulturno-istorijskih resursa i turizam

-Prof. dr Predrag BJELIĆ:Održivo korišćenje resursa i međunarodna trgovina

Pitanja i odgovori u vezi uvodnih izlaganja

15:30 – 16:00 Pauza                                    

16:00 – 18:00 Druga radna sednica

 

Rezultati istraživanja, ostvareni projekti, projektni predlozi i projektne ideje u oblasti održivog korišćenja prirodnih i kulturno-istorijskih resursa

 

Predavači i teme –

Biće navedeni u celini po završetku prijavljivanja učesnika, tj. 10. septembra 2018.

-Zoran GAVRILOVIĆ, dipl. inž. šumarstva, Koordinator MNF“DRS“ za oblast zaštite životne sredine: Značaj održivog korišćenja vodnog i šumskog resursa

-Sonja PRODANOVIĆ, Magistar Londonskog Fakulteta za arhitekturu i prostorno planiranje: Međunarodna iskustva u oblasti održivog korišćenja prirodnih i kulturno-istorijskih resursa u gradnji zgrada i naselja

Dr Vidoje GOLUBOVIĆ, Naučni savetnik IMPP: Primer očuvanja nematerijalnog kulturnog dobra

-Dragan MILIĆ, Predsednik opštine Veliko Gradište:Uspešni investicioni projekti opštine Veliko Gradište, kao primer projektnih aktivnosti lokalnih samouprava        

-Monika VIRTENBERGER (Monika Würtenberger), Ekspert za turizam, Nemačka:
Projektni predlog za hotelijerstvo koje ekološki odgovorno koristi resurse

-Ljubiša MIHAJLOVIĆ, Direktor Direkcije za vodne puteve – Plovput, u sastavu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture: Projekti i planirane aktivnosti na unutrašnjim vodnim putevima Srbije

-Ištvan SILVAŠI (Szilvássy), Predsednik Saveza mađarskih prostornih planera: Projektni predlozi „Rečne obale – pogodne za život i vrednovanje kulturne baštine“

-Laslo PANDI (Pándi) Predsednik Saveza za vodni turizam u slivu Dunava: Prednost korišćenja plovila na ručni pogon za rekreativnu plovidbu rekama           

-Predrag RADOSAVLJEVIĆ, dipl.inž. HEPS: Uspešni projekti Hidro-energetskog i plovidbenog sistema Đerdap

Nedim HADŽI-AHMETOVIĆ, dipl.maš.inž.: Projektni predlog dobre povezanosti prirodnih i kulturno-istorijskih resursa – dobro povezanom mrežom raznih vidova saobraćaja

-Kornel POPOVICI STURCA (Cornel Popovici Sturza) dipl inž., Predsednik OCD „Karaš-Nera“: Aktivnosti na rekama u Rumuniji

 

18:00 -18:15 Pauza

18:15 -19:00 Završna debata i donošenje Završnog dokumeta

 

25. septembar 2018. godine 

 

Program: Foto izložba, predavanje, kviz i kreativna radionica „Ptice Dunava“

Organizator: GO Zemun i Umetnička galerija „Stara kapetanija“

Mesto održavanja: Zemun, Kej oslobođenja br. 8

Izložba će biti otvorena za javnost do 02. 10. 2018. godine.

Termin: Utorak, 25. septembar 2018. godine u 19 časova

Otvaranje izložbe foto postera ptica Dunava i predavanje

Izložbu otvara Branka Milutinović, kustoskinja

Predavanje o pticama održaće Sandra Jovanović – Društvo za zaštitu i  proučavanje ptica Srbije

              

Ptice Dunava su zajednički prirodni resurs velike evropske reke Dunav i želja je da se šira javnost podstakne na razmišljanje o vrednosti prirodnog nasleđa i značaju njegovog očuvanja, kao i da se podstakne javnost na konkretne akcije kojima bismo doprineli njegovoj zaštiti. 

 

26. septembar 2018. godine 

 

Program: „Sredom u Branku“

Organizator: OŠ „Branko Radičević“ i KUD „Batajnica“

Mesto održavanja: Batajnica, Braće Mihajlović-Tripić br. 2

Termin: Sreda, 26. septembar 2018.godine u 19 časova

 

Program učenika i nastavnika povodom Svetskog dana jezika:

Svetski dan jezika“- Rusko-Engleski kviz, (učenici i nastavnici),

projekcija kratkometražnog igranog filma  „Srpska folklorna priča” koji je snimalo Kulturno-umetničko društvo Batajnica” u okviru projekta  Tempus”, koji je finansiran iz sredstava EU, tamburaški orkestar KUD-a “Batajnica” u saradnji sa nastavnicom muzičkog vaspitanja i recital Aktiva srpskog jezika (učenici i nastavnici).

 

27. septembar 2018. godine 

 

Program: Foto izložba, predavanje, kviz i kreativna radionica „Ptice Dunava“

Organizator: GO Zemun i Umetnička galerija „Stara kapetanija“

Mesto održavanja: Zemun, Kej oslobođenja br. 8

Termin:  Četvrtak, 27. septembar 2018. godine u 11 časova

Kreativna radionica „Leti ptico, moja leti“ za decu uzrasta od 7 do 14  godina – Radionocu vodi Branka Milutinović, kustoskinja i likovni pedagog

Prijave na telefon: 063/ 106 -7979

 

 

Program: „Obilazak Starog jezgra Zemuna“

Organizatori: GO Zemun; Turističko društvo „Zemun“

 i Biblioteka Sv. Sava

Mesto: Zemun, Avijatičarski trg kod skulpture „Ikar“

Termin: Četvrtak 27. septembar 2018. u 17 časova

Turistički vodič Snežana Lukić

Prijavljivanje na telefon: 011/2611 – 008, radnim danima od 9 do 12 časova

 

Putanja:

– Avijatičarski trg (više secesijskih zgrada, kao i više objekata kulturnog i 

   istorijskog značaja)

– Glavna ulica (veliki broj kuća, koje su građene ili preoblikovane u stilu secesije, kao 

  i više kuća, koje su pripadale uglednim zemunskim grčkim i cincarskim porodicama)

– Dubrovačka ulica (secesijske kuće zemunskih Jevreja)

– Svetosavska ulica (nekoliko secesijskih kuća)

– Glavna ulica (secesijske zgrade na Muharu i spuštanje do Gospodske)

– Gospodska ulica (nekadašnje secesijske zgrade u Gospodskoj i dolazak do „Krsta“)

 

Dolazak oko 18:20 u biblioteku Sv.Sava (Petra Zrinjskog br. 8) i nastavak  programa u organizaciji srpsko-cincarskog društva „Lunjina“.             

Polučasovno predavanje srpsko-cincarskog društva “Lunjina”, o značajnim Cincarima Zemuna (Spirta, Ičko, Kumanudi) i njihovim uticajem na ovdašnju kulturu, način života i ekonomski život Zemuna.

 

29. septembar 2018. godine 

 

Program: Zemunske muzičke večeri – „Koncert kamerne muzike“

Organizator: MŠ „Kosta Manojlović“

Mesto održavanja: Zemun, Nemanjina br.9

Termin: Subota, 29. septembar 2018. godine u 19. časova

Koncert učenika i profesora MŠ „Kosta Manojlović“

 

 

Program: Pozorišna predstava „Kovači“ – pozorište „BAG TEATAR Boljevci“

Mesto održavanja: Batajnica, Ivana Senkovića br.11a

Termin: Subota, 29. septembar 2018. godine u 20 časova

Režija: Bora Nenić

Igraju: Milan Milošević, Janko Maglovski, Ana Pavlović i Bojan Vukenović

Vreme: 90 minuta

Telefon za rezervacije: 063/238-237

Kapacitet sale: 50 mesta

 

Predstava Kovači je „životna komedija“, koja govori o besmislu nacionalizma i čistoti rase. Tri kovača su međusobno povezana preko svojih sinova, i to tako, da ni jedan od njih trojice nisu očevi svojih sinova ali ipak imaju sinove. Tako kovač Nemac ima sina koji je Rus,kovač Rus ima sina koji je Srbin, a kovač Srbin ima sina koji je Nemac.

 

1. do 2. oktobra 2018. godine 

 

Program: Obilazak Spomen-sobe dr Arčibalda Rajsa 

Organizator: Kriminalističko-policijska akademija, Zemun, Cara Dušana br. 196

Termini:

Ponedeljak, 1. oktobar 2018. godine

 • 10 časova, grupa od deset posetilaca
 • 13 časova, grupa od deset posetilaca

Utorak, 2. oktobar 2018. godine

 • 10 časova, grupa od deset posetilaca

Vodiči:

dr Renata Samardžić, istoričar umetnosti

Ivana Gajić, istoričar

Obavezno je prijavljivanje sa brojem ličnog dokumenta na telefon 064/660-4476

ili na mejl prijava.deb@kpa.edu.rs, u periodu 20. do 27. septembra 2018. godine, svakog radnog dana u vremenu od 12 do 14 časova. Posetioci treba da ponesu važeći lični dokument.

 

Dr Arčibald Rajs bio je utemeljivač i rodonačelnik kriminoloških studija, kao naučne discipline u svetu i osnivač prve dve naučne institucije u toj oblasti u Lozani (1909) i Beogradu (1921). Ovaj ugledni profesor, osnivač Instituta za tehničku policiju i kriminalistiku Univerziteta u Lozani (1909), bio je i praktični promoter moderne kriminalistike. Visoko pozicionirani intelektualac, Evropljanin demokratskih nazora, Rajs je na poziv srpske Vlade došao u Srbiju 1914. godine i postao beskompromisni zaštitnik pravde, prava i istine o stradanju u prvom Velikom ratu u istoriji čovečanstva (1914-1918). Iako je izgledalo da dolazak u Srbiju za njega neće biti ,,neko duže obavezivanje“, Rajs će za Srbiju ostati neraskidivo vezan sve do svoje smrti 1929.

 

Na Kriminalističko – policijskoj akademiji u Beogradu ime dr Rajsa posebno je važno. Smatrajući da policija mora da ima stručno osposobljen kadar, Rajs je u Srbiji uspeo da realizuje ideju profesionalnog obrazovanja policije. Njegovom zaslugom je 8. februara 1921. godine u Beogradu otvorena prva državna visoka policijska škola, u to vreme jedina visokoškolska ustanova u kojoj je obrazovan kadar isključivo za potrebe policije. Od te 1921. godine tradicija visokog policijskog školstva u Srbiji opstala je do danas.  Kriminalističko – policijska akademija u Beogradu baštini sećanja na njenog utemeljivača dr Arčibalda Rajsa. Kao priznanje ovom istaknutom kriminologu svetskog glasa, naučniku i univerzitetskom profesoru, ali i izuzetnom čoveku, na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu čuvaju se predmeti iz njegove lične zaostavštine koju su poklonili naslednici Mirjana i Nikola Gačić iz Gornjeg Milanovca. Ovde su izloženi neki od predmeta koji su činili neizostavni deo njegovog svakodnevog života, kao što su lula, srebrna muštikla, ručni sat, mastionica, pisaća mašina na kojoj je kucao svoje radove, i dva štapa od kojih je jedan sa Rajsovim inicijalima. Tu je i porcelanska vaza sa Rajsovim likom i srebrna čaša sa posvetom studenata iz 1899. godine, kao i njegove privatne fotografije, portret koji je naslikao švajcarski slikar Marsel Amige i slika njegove rodne kuće u Hauzahu (Nemačka), rad slikara Gustava Hazemana. Na ratne dane podsećaju stona lampa izrađena od čaure iz Prvog svetskog rata sa potpisima srpskih ratnika i Becićev crtež srpskog ratnika. Posebnu vrednost ima originalni rukopis čuvenog Rajsovog zaveštanja: „Čujte Srbi“, kao svedočanstvo o velikoj ljubavi prema Srbiji i njenom narodu koju je Rajs ispoljavao već od svog dolaska 1914. godine. Mada je razlog Rajsovog dolaska u Srbiju bilo istraživanje ratnih zločina, izabrao je da zauvek ostane među svojim ratnim saborcima Srbima, ne kao naučnik i stručnjak, već kao čovek koga je srpski narod opčinio.

 

Prateći program za posetioce spomen sobe dr Arčibalda Rajsa:

 

„PRED ZLOČINOM NEMA NEUTRALNOSTI“- izložba knjiga iz fonda biblioteke Kriminalističko-policijske akademije

Autori izložbe: prof. dr Ivana Krstić Mistridželović i dr Renata Samardžić

 

 Prvi deo izložbe posvećen je pionirima kriminalistike i njenom razvoju u svetu u periodu s kraja XIX i početka XX veka. Od Alfonsa Bertijona i Hansa Grosa započela je era savremene primene forenzičkih metoda u kriminalistici, a Rajsov Institut za naučnu policiju u Lozani (1909) bio je prva škola za obuku policijskih stručnjaka i činovnika iz celog sveta. U njoj se 1910. godine usavršavao i Dušan Alimpić, kriminalista i policijski činovnik iz Srbije, osnivač i šef Antropometrijsko-policijskog odeljenja Ministarstva unutrašnjih dela (1904). Izložili smo originalna dela pionira kriminalistike s kraja XIX i početka XX veka iz dragocenog fonda naše biblioteke.

 

Drugi deo izložbe posvećen je Rajsovom boravku u Srbiji tokom Velikog rata. Kao neutralni islednik, Rajs je 1914. godine na poziv srpske vlade došao u Srbiju radi istrage masovnih ratnih zločina koje su austrougarske trupe počinile nad civilnim stanovništvom na teritoriji Srbije. Rajs je veći deo ratnog razdoblja proveo sa srpskom vojskom na Krfu, Solunskom frontu i Kajmakčalanu, postavši ratni saborac Srba. O razmerama masovnih ratnih zločina i kršenju međunarodnih konvencija informisao je evropsku i svetsku javnost. Naučno istraživanje ratnih zločina u Srbiji uticala su na formiranje njegovog stava, koji je izneo pred studentima na Sorboni: „Pred zločinom, nema neutralnosti. Ja ću nastaviti da objavljujem istinu, pošto je to moja dužnost.“  Upravo je ovaj Rajsov stav inspirisao naziv izložbe.

 

Treći deoizložbe posvećen je istoriji policijskog obrazovanja u Srbiji, od osnivanja prve državne policijske škole uredbom Ministarstva unutrašnjih dela od 8. februara 1921. do danas. Izložen je i originalan Album sa fotografijama Tehničkog odseka Ministarstva unutrašnjih dela u Beogradu između dva svetska rata, koji se nalazi u fondu biblioteke Kriminalističko-policijske akademije. Zajedno sa srpskim kriminalistima Rajs je Tehnički odsek zasnovao na naučnim principima i primeni novih metoda i u Beogradu ustanovio  kompletnu laboratoriju za kriminalističko-tehničke ekspertize. Pored retkih originalnih radova iz oblasti kriminalistike, predstavljen je i originalan rukopis čuvenog političkog testamenta Čujte Srbi. Izlaganjem najsavremenijih izdanja poznatih svetskih izdavača iz oblasti forenzičkih nauka iz fonda naše biblioteke simbolično smo spojili davne početke policijskog školstva u Srbiji sa današnjicom.

 

2.oktobar 2018. godine

 

Program: „Spomeničko i kulturno nasleđe Zemuna“

Predavanja na temu: „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja na primerima kulturnog nasleđa u Zemunu“

Organizator: Gradska opština Zemun

Mesto održavanja: Zemun, Kosovska br.9 – Velika sala

Termin: Utorak, 02. oktobar 2018. godine u 13 časova

Predavači: Prof. dr Vesna Marjanović; Aleksandra Dabižić i Aleksandra Nikolić

 

Sažetak:

 

 • Svest o značenju i vrednostima nasleđenog je bitna za uspostavljanje relevantnog stava o očuvanju kulturne baštine i njenom prezentovanju. Revitalizaciji i prezentaciji kulturne baštine i spomenika kulture, prethode opsežna arheološka, istorijska, sociološka, urbanistička, arhitektonsko-tehnička, istorijsko-umetnička i druga istraživanja. Opšta valorizacija grada, delova grada i gradskog prostora, proizilazi iz ukupnog sagledavanja pojedinačnih kulturno-istorijskih, urbanističko-arhitektonskih, ambijentalnih, utilitarnih, estetskih, umetničkih i memorijalnih vrednosti. Građani, nadležne institucije zaštite i lokalna uprava, treba da uspostave saradnju  da bi očuvali kulturni i spomenički identitet Zemuna, tj. trajno zadržali sve relevantne vrednosti i istovremeno uspostavili kontinuitet u daljem razvoju kulture grada, što predstavlja resurs za razvoj industrija kulture i kompatibilnih privrednih grana kao što je turizam. Dug je niz dosadašnjih  nastojanja, aktivnosti  koje treba sačuvati, negovati i deliti u cilju očuvanja matičnog spomeničkog nasleđa. Takođe, podržavanje rada institucija kulture i kulturnih manifestacija  kao odraza duha mesta (genius loci)  su od posebne važnosti. Zemun treba da očuva i efikasno koristi resurse, posebno neobnovljive kao što je to slučaj sa spomenicima kulture, održi kvalitet i balans kulturnog i prirodnog nasleđa i da unapredi kulturnu ponudu. Očuvanjem bogatstva kulturnih vrednosti, uključujući i multikulturalnost kao poseban kvalitet, Zemun treba da se pozicionira na kulturnoj mapi Evrope i Dunavskog sliva. Osobenost Zemuna je prepoznata u deljenju identiteta, odnosno svesti o duhu mesta grada u gradu.  U kulturno razvijenoj sredini kao što je zemunska,  to je značajno polazište za dalji razvoj.
 • Nakon analize prispelih odgovora na datu anketu pokušaćemo da zajedno utvrdimo put u očuvanju onoga što su nam ostavile prethodne generacije i zaustavimo dalju devastaciju našeg urbanog jezgra sa dugom i značajnom prošlošću. Koncept baštine, bilo prirodne ili kulturne danas još više ima svoj puni smisao u očuvanju i nasleđivanju svih oblika tradicionalnog modela kulture poput materijalnih, nematerijalnih i prirodnih odlika opstalih i prepoznatljivih u Zemunu. Komunikacija s nasleđenom baštinom može pomoći u edukaciji mladih kako u njihovom  socijalnom, tako i psihološkom odrastanju. S druge strane, lokalnoj samoupravi nasleđena i podeljena baština do našeg vremena pomaže da razvije njenu ekonomsku/tržišnu ulogu, te postane deo sigurnog obezbeđenja finasija. Očuvanje baštine i njeno deljenje budućim generacijama, sadašnjost obavezuje. Zbog svega toga moramo podići svest kod svih društvenih struktura i svih onih čiji je poziv da prenose znanje, da građanima Zemuna i drugim zainteresovanim sugrađanima pomogne da shvate da je njihova sredina živo nasleđe, te da ono poseduje sve vrednosti kojima se gradi budućnost i identitet nacije na lokalnom i širem planu.
 • Regija Zemuna poseduje neverovatan potencijal i nevidljive resurse baštine u svakom smislu ističući značaj akvatorije evropske reke Dunav. Naše prostore sve više posećuju turisti i građani zemalja sa višim standardom, koji su u potrazi za kulturnim i prirodnim vrednostima. Upravo zato, važno je prirodna, kulturna i duhovna dobra istaći i približiti široj publici. Zemun je bogat pričama, legendama, estetikom, detaljima, prirodom i svim onim elementima čovečnosti koje suštinski povezuju ljude. Ono što je u Zemunu dostupno, ali je nevidljivo, su duhovne, običajne, kulturne i prirodne tekovine. To su oni činioci koji nas suštinski ispunjavaju kao ljudska bića. GO Zemun krase obrazovani ljudi, umetnici, preduzetnici koji su posvećeni kulturi, prirodi, novim tehnologijama i kreativnoj industriji. Takve osobe su potencijal i potrebno ih je osnažiti kako bi lokalna zajednica napredovala na svim nivoima. Isto tako, važno je okrenuti se i precima koji su doprineli Zemunu svojim radom i u nasleđe nam ostavili vrednu građu. Neophodno je izdvojiti Zemun, ne samo na lokalnom, već i na međunarodnom nivou, kao centar kulturnog zbivanja koji primerom, karakterističnim obeležjima i prirodnim dobrima, pokazuje kako kultura izdiže jedno područje, podstiče razvoj pojedinca, društva, lokalne zajednice i menja svet na bolje.