ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ И МИНИСТАРКА РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ УРУЧИЛИ ПРВЕ УГОВОРЕ ГРАЂАНИМА ЗЕМУНА У ОКВИРУ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ДОМАЋИНСТАВА

17. октобар 2024.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић доделила је 17. октобра у Градској општини Земун више од 60 уговора у оквиру програма енергетске санације домаћинстава, на основу прошлогодишњег јавног позива.

 

„Министарство и Градска општина Земун обезбедили су прошле године 40,7 милиона динара за субвенције грађанима за замену столарије, фасаде, котлова, постављање топлотних пумпи и соларних панела. Захвална сам грађанима што су препознали могућност да уз помоћ државе унапреде енергетску ефикасност у домаћинствима и искористе субвенције до 65 одсто вредности улагања. Надам се још већем одзиву на новом јавном позиву који ће се ускоро расписати и допринети да будемо енергетски ефикаснији, мање загађујемо ваздух и прелазимо на чистије изворе енергије”, рекла је министарка и додала да је за нови јавни позив издвојено више средстава него прошле године, односно 51 милион динара.

 

Ђедовић Хандановић је указала да се пројекат ”Чиста енергија” реализује неколико година у оквиру којег је више од 30 хиљада домаћинстава већ добило субвенције.

 

„Програм се спроводи у већини градова и општина у Србији, обезбедили смо више средстава за субвенције и у плану је да санирамо око 40 хиљада домаћинстава до краја 2027. године”, рекла је она. 

 

Министарка је подсетила да се од ове године расписују посебни јавни позиви за субвенције намењене енергетски угроженим купцима.

 

„Први пут омогућили смо субвенције до 90 одсто вредности улагања нашим најугроженијим грађанима и овај јавни позив расписаће се у Земуну”, рекла је Ђедовић Хандановић.

 

Гаврило Ковачевић, председник Градске општине Земун, истакао је захвалност грађанима Земуна на великом интересовању за субвенције којим унапређују енергетску ефикасност у домаћинствима. Указао је на највеће интересовање грађана за замену столарије као и на раст интересовања за уградњу соларних панела.

 

На основу прошлогодишњег јавног позива, у Земуну је потписано 345 уговора за 359 мера енергетске ефикасности, од којих 309 за уградњу прозора, 11 за градњу соларних панела, 10 за уградњу топлотних пумпи, девет за уградњу котлова на гас и пелет.