ФОТОГРАФИЈЕ ВАСИЛЕНЕ РАДАНОВИЋ У ”СТАРОЈ КАПЕТАНИЈИ”

24. новембар 2021.

У Уметничкој галерији “Стара капетанија” отворена је самостална изложба фотографија уметнице Василене Радановић под називом “Слобода”.

Представљено је петнаестак фотографиаја у аналогној техници. Тема је превасходно град Берлин који  као светски центар културе и уметности представља непресушну инспирацију уметнице. 

Василена Радановић је академска сликарка која живи и ради у Београду, а школовала се и одрастала у Бугарској. Излагала је на групним изложбама у Софији, Бечу, Београду. Ово је њена друга самостална изложба. 

На изложеним фотографијама су  приказани људи, тргови, улице, знаменитости Берлина. Василена пажљиво бира тренутак фотографисања, што није увек једноставно. Кадрира пропорције за архитектуру, људе у покрету. Осветљења као битан елемент фотографије, уметница уме да искористи на прави начин, уносећи довољну количину светлости и пратећи њен правац. На изложби се може видети  и монументална фотографија, димензија три пута два метра фрагмента са базилике Саграда Фамилије из Барселоне, коју је саградио познати архитекта Антонио Гауди.

Својим индивидуалистичким приступом овим колоритним фотографијама које су настале током њених путовања, уметница пружа јединствен доживљај живота и атмосфере.

Изложба траје до недеље 28. новембра, када посетиоци могу да се сретну са уметницом и разговарају о њеном стваралаштву.