ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА – 4. ЈУЛ 

04. јул 2024.

Дан борца – 4. јул свечано је обележен у парку код споменика на Авијатичарском тргу.  

 

Ову 83. годишњицу организовао је Савез удружења бораца Народноослободилачког рата (СУБНОР) Београд.

 

На споменик посвећеног ослободиоцима, борцима Народноослободилачког рата и жртвама фашистичког терора венце су положили члан Већа Градске општине Земун Драган Матијевић, делегације СУБНОР Београда, борачких удружења, политичких организација и грађани Земуна.

 

О тековинама Народноослободилачке борбе у току Другог светског рата и о активностима борачке организације говорили су члан Већа Градске општине Земун Иван Морић,  председник СУБНОР-а Београда Бора Ерцеговац, члан ОО СУБНОР-а Земун Миша Козловачки и бивши Први секретар СКОЈ-а Александар Ђенић, а уметнички програм извеле су чланице ансамбла ”Гледанице”.

 

Дан бораца прославља се као сећање на 4. јул 1941. године када је донета одлука да се на овим просторима подигне оружани устанак против нацифашистичког непријатеља. Три дана касније устанак је подигнут у Србији. Поред Дана борца, који је обележаван, као државни празник,  у Југославији од 1956. до 1997. године, свака република је имала свој празник – Дан устанка, који се прослављао у знак сећања на почетак Народноослободилачке борбе.