ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

08. септембар 2023.

 

 

Манифестација ”Дани европске баштине”, одржава се сваког септембра са програмима који илуструју разноликост наслеђа и богатство култура, традиције и обичаја, као заједничке баштине европских народа,

 

Ове године највећи број програма биће реализован од 15. до 25. септембра, а заједничка тема око које се окупља 50 земаља старог континента је ”Живо наслеђе”.

 

Тема обухвата праксе, знања и вештине које су се преносиле са генерације на генерацију, а које се и данас користе.

 

Већ традиционално земунски програм својом разноврсношћу, квалитетом и естетиком показује да наша средина има шта да покаже, има шта да подели са другима и да је инспирација за настајање нових културних вредности.

 

Посетиоци Земуна на различитим локацијама и у другачијим формама, упознаће се са баштином која је слагана вековима и први програм ”Кула Гардош– место судара две цивилизације”, је 15. септембра.

  

Сви програми које је припремила Градска општина Земун у сарадњи са сарадницима су у складу са темом ове значајне европске манифестације.

 

”Дани европске баштине” у Београду обележавају се у организацији Секретаријата за привреду, надлежног за послове туризма, осталих градских секретаријата Београда, градских општина, Туристичке организације Београда, Завода за заштиту споменика града Београда, Привредне коморе Србије, институција културе, као и непосредних организатора програма.

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ