ЗВАНИЧНИЦИ ЈЕРМЕНИЈЕ И СРБИЈЕ ОДАЛИ ПОЧАСТ ПАЛИМ СРПСКИМ ПИЛОТИМА

07. октобар 2019.

 

Председник Јерменије Арман Саркисијан и председник Републике Србије Александар Вучић положили су 5. октобра, венце на јерменски хачкар – крст камен у Градском парку и одали почаст страдалим српским пилотима.

 

Церемонији полагања венаца присуствовао је председник Градске општине Земун Дејан Матић, као и министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и многобројни представници војске и грађани.

Председник Саркисијан разговарао је са члановима породица погинулих и позвао их да буду његови лични гости и да заједно оду на место трагедије.

Крст камен је симбол захвалности јерменског народа седморици припадника Ратног ваздухопловства и ПВО погинулима 12. децембра 1988. године приликом пада авиона надомак Јеревана, док су превозили хуманитарну помоћ у земљотресом настрадалу Јерменију.

Погинули су потпуковници Предраг Маринковић и Милан Мичић, мајори Владимир Ерчић и Миленко Симић и заставници прве класе Милисав Петровић, Бориша Мосуровић и Јован Зисов.

У знак захвалности и сећања на погинулу посаду јерменски народ је 1993. године у Земунском парку подигао хачкар – ”крст у камену” који је познат као знак јерменске културе.