ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2018 – bkp

    

 

Дани европске баштине 2018. године у Земуну

„Европска година културног наслеђа – уметност дељења“ 

 

”ОД ШУМЕ ДО КОНЦЕРТНЕ ДВОРАНЕ”

 

Градска општина Земун и Удружење грађана савремених виолинара организовали су у музичкој школи ”Коста Манојловић” 22.септембра концерт и изложбу ”Од шуме до концертне дворане”.

 

Јован Поповић се већ пет деценија бави ручном израдом најфинијих виолина, а у посао је увео и своју супругу Биљану, ширећи круг посвећеника, чак и музичара које уводи у тајне овог ретког заната. Биљана је, иначе, прва и за сада једина жена у Србији и окружењу која се бави виолинарством.

 

Како инструменти настају у њиховој радионици – од даске до завршне обраде и звука – пред препуном концертном салом земунске музичке школе говорили су Поповићи, а на виолинама њихове израде демонстрирали врхунски инструменталисти Мина Опсеница, Тамара Грубин, Милица Павловић, Игор Хаџић, Марго Ивановић – Режак и Душан Панајотовић уз клавирску пратњу Бисерке Маровић.

 

Виолинисткиња Тамара Грубин је извела Блохов ”Нигун” на виолини коју је направила под надзором мајстора Јована Поповића.

 

У оквиру концерта одржана је и изложба виолина из мајсторске радионице породице Поповић.

 

 

 

 


ЗЕМУНСКИ ПАРК КРАСИ МОЗАИК ”МАЛИ ПРИНЦ НА ГАРДОШУ”

 

Поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата и присаједињења Земуна Србији и у знак почасти српско-француском пријатељству које је утемељено у Великом рату, Градска општина Земун, Удружење ”Дом културе Земун” и Туристичко друштво Земун, 22. септембра су у оквиру манифестације Дани европске баштине организовали шетњу Градским парком Земун са туристичким водичем и приредили свечано откривање мозаика ”Мали принц на Гардошу”.

 

Посетиоци овог програма међу којима је био и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић, имали су прилику да уз помоћ туристичког водича сазнају нешто више о културно-историјским знаменитостима и стаблима у парку, а затим су присуствовали свечаном отварању ликовне композиције – мозаика ”Мали принц на Гардошу”.

 

Удружење је поставило мозаик на зид који раздваја Клиничко-болнички центар Земун од градског парка са жељом да се свако ко застане обрадује овом ликовном делу и пацијентима који се у близини лече пошаље добру вибрацију.  Тема мозаика је урађена по мотивима савремене бајке за децу ”Мали Принц”, коју је написао Антоан де Сент Егзепери. Аутор идејног решења мозаика је академски сликар Срђан Арсић, а мозаик који заузима простор од 6,3 квадрата су правили чланови Удружења ”Дом културе Земун”.

 

У уметничком делу програма приређен је медитативни перформанс ”Мозаик живота” холистичке уметнице Маје Пакић, уз музичку подршку бенда Удружења ”Дома културе Земун”.

 

 

 

 


ОДРЖАНА ”ДЕЧИЈА ПИЈАЦА” НА ВЕЛИКОМ ТРГУ

 

У оквиру манифестације Дани европске башине Градска општина Земун и ЈКП ”Градске пијаце” 22. септембра на Великом тргу организовали су занимљив едукативно-забавни програм ”Дечија пијаца”.

 

У име Градске општине Земун присутне је поздравио заменик председника Дамир Ковачевић и уз речи захвалности свим удружењима грађана, школама и вртићима које су узели учешће у организовању овог програма нагласио да су управо деца најважнија мисија и визија развоја друштва.

 

”Наше трајно опредељење и наша обавеза је да обезбедимо да деца одрастају у безбедној средини, да имају све што им је потребно у току васпитања и образовања, а то су нови вртићи и школе у насељима где недостају, уређени спортски терени, игралишта и шеталишта. За земунске ђаке прваке смо и ове године обезбедили ранчеве и школски прибор. Ту смо да наградимо сваки успех ученика у току школовања”, рекао је Ковачевић.

 

Уз песму и игру, осликавање знаменитих земунских споменика културе, учење о ”здравој храни”, занатству – шаролику ”Дечију пијацу” направили су малишани из земунских вртића и основних школа. Велику помоћ у томе су им пружили КУД ”Бранко Радичевић”, КУД ”Јана”, Завод за заштиту споменика културе Града Београда, Урбан спорт, Удружење ”Мали кувари”, Центар за социјалну интеграцију деце и младих ”Центар Звезда”, Друштво пријатеља Батајнице, Пријатељи деце Земуна, Радионица ”Пустовање вуне”, Соколина Арт, Удружење ХЕРЦ, Удружење ”Кругови уметности”, Боћарски савез Земуна и Атлетски клуб ”Младост”.

 

”Дечију пијацу” су посетили и помоћник председника Славиша Топаловић и члан Већа Жељко Корица.

 

 

 


ОБИЛАЗАК ЗЕМУНСКОГ ГРОБЉА

 

Градска општина Земун и Туристичко друштво ”Земун” организовали су 22.септембра за све заинтересоване грађане обилазак Земунског гробља са туристичким водичем Олгом Стојчић.

 

Била је то прилика да се упознају знамените грађевине, попут црква светог Димитрија познатије као Хариш – Петровићеве капеле, маузолеја фон Павла Георгија Спирте, Капеле жалосне Госпе, готичког Распећа, капеле породице Трешчик, рељефи, композиције и надгробни споменици који су дела славних уметника,Петра Палавичинија, Томе Росандића и многих других.

 

Ова јединствена шетња је пружила прилику грађанима да се упознају са животима и делом знаменитих Земунци чији земни остаци почивају на Земунском гробљу као што су Петар Марковић, проф. др Војислав Суботић, Стеван Ј. Поповић, Фрања Јенч, песници Раша Ливада и Никола Цинцар – Попоски, као и породичне гробнице Мозер, Краус, Табачки…

 

Обилазак Земунског гробља био је и ход кроз славну историју Земуна, у којем су живели и живе кроз деценије и векове заједно многи народи: Срби, Хрвати, Немци, Цинцари, Јевреји, те је подразумевао шетњу кроз православно, католичко и јеврејско гробље.

 

 

 


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ”ПОЉУБАЦ”

 

У организацији Градске општине Земун и Туристичког друштва Земун у Галерији ”Икар” Дома ваздухопловства, а у оквиру манифестације Дани европске баштине, 20. септембра свечано је отворена изложба слика доктора ликовних уметности Јелене Меркур, која ће посетиоцима бити доступна до 8. октобра.

 

Инспирацију за своју изложбу на тему ”Пољубац” пронашла је у поп-арту. Слике су рађене у техници акрилик на платну, приказан је оригинални видео рад, а галеријом доминира приказ огромних уста кроз која се може проћи.

 

У име организатора присутне су поздравиле секретарка Туристичког друштва Земун Мирјана Николић и начелник галерије Татјана Сурлић, а изложбу је отворила чланица Савета галерије ”Икар” магистар сликарства Ирина Черњавски Шантрић. У пратећем делу отварања изложбе слика наступили су Кристина Бојић, Милица Урошевић и Андреј Ђорђевић, који чине камерни трио средњошколаца Музичке школе ”Коста Манојловић”.

 

Сликарка Јелена Меркур је добитник многих награда, између осталих Секретаријата за културу Града Београда и Факултета ликовних уметности у Београду. Излагала је на 16 самосталних и на великом броју групних изложби. Живи и ради у Земуну.

 

 

 

 

 


ЗАПЛОВИМО УКУСИМА ДУНАВА У СРБИЈИ

 

У оквиру манифестације Дани европске баштине Библиотека ”Св. Сава” у сарадњи са Градском општином Земун 20. септембра била је домаћин јединствене презентације ”Запловимо укусима Дунава у Србији”, које је приредило удружење које промовише ”slow food”, тзв. ”спору храну”.

 

Концепт ”споре хране” у свету је актуелан већ три деценије и то као алтернатива ”брзој храни”, а са циљем да се очува наслеђе традиционалне кухиње и подстакне развој пољопривреде у малим еко системима.

 

Активисткиње међународног покрета ”Slow food” објасниле су заинтересованој публици да је таква храна ”спора” зато што се тачно зна како се произвођачи опходе према земљишту и семену и на који начин финални производ остаје здрав. Овај покрет заговара идеју да није циљ да се произведе што више хране, већ је важно да се производи храна која ће бити укусна, мирисна, доброг квалитета и која ће се конзумирати у добром друштву.

 

Зато су активисти овог удружења осмислили пловидбу чувеним бродом ”Ковин” којим у оквиру различитих туристичких тура гостима из земље и иностранства промовишу ”спору храну” зачињену јединственим називом ”Запловимо укусима Дунава у Србији”.

 

 

 


”ПРОШЛОСТ УЖИВО” УЗ ПОМОЋ АПЛИКАЦИЈЕ ”ХОЛОГРАД”

 

Градска општина Земун и Центар за урбани развој организовали су дигиталну интерактивну туру кроз културно – историјско наслеђе Србије ”Прошлост уживо” 18. септембра за ученике Oсновне школе ”Светислав Голубовић – Митраљета” и дан касније у ОШ ”Петар Кочић”.

 

Апликација ”Холоград” је једна од дигиталних алатки и дело Центра за урбани развој, настала из потребе да се најсавременијим технологијама проширене стварности популаризује културно наслеђе. Проширена стварност је технологија 3D приказа, односно холограмска слика настала комбиновањем информације из стварног света са компјутерски генерисаним садржајем, којом се на екрану таблета или мобилног телефона ”оживљава историја” спајањем дигиталног и стварног света – анимираним ликовима, историјским сликама, видео записима.

 

Доживљај ”оживљене прошлости” оставио је дубок утисак на ученике виших разреда обеју школа и заинтересовао их да самостално, инсталирањем апликације на сопствени уређај науче да откривају историју места у коме се налазе. Испробали су је ученици узраста од 11 до 15 година под стручним вођством археолога Радета Милића из Центра за урбани развој.

 

Центар иначе развија дигитални дидактички приступ културном наслеђу, али и размену садржаја између вршњака из више европских држава у оквиру европског пројекта Heritage Hubs.

 

Тако су ученици из ”Митраљете” и ”Кочића”, поред три кратка филма о културно –историјском, археолошком и нематеријалном наслеђу, добили прилику да се упознају и са холограмским приказом староримске богиње Хекате и императора Констанција Другог, сина Константина Великог, који је себи изградио палату Сирмијум.

 

 

 

 

 


КУЛТУРНАУТОВЕ ЗЕМУНСКЕ ШЕТЊЕ

 

Градска општина Земун је у сарадњи са удружењима ”Културнаут” и ”Центар за урбани развој” 17. септембра организовала за ученике од петог до осмог разреда ОШ ”Станко Марић” из Угриноваца програм: Фестивал – Дани београдског наслеђа – Борци за сећање.

 

Културнаутова земунска шетња почела је испред најстарије куће у Земуну, некадашње кафане ”Бели медвед”, настављена обиласком Пантелићеве ливнице, причом о кући породице Карамата, потом о оцу српског театра Јоакиму Вујићу, посетом храму светог оца Николаја, шетњом Синђелићевом улицом до Миленијумске куле на Гардошу.

 

Археолог-конзерватор Јована Мијатовић и антролопог Миодраг Симовић потрудили су се да ученике упознају са тајнама града у којем живе на занимљив, анегдотски начин, прилагођен њиховом узрасту.

 

Разгледањем панораме Земуна, Новог Београда и Дунава са видиковца Гардошке куле, шетња је завршена представљањем апликације Холоград, 3D приказом римских богиња и императора.

 

 

 

 

 


СТЕПЕНИШТЕ ЗНАМЕНИТИХ ЗЕМУНАЦА – КАЛВАРИЦЕ

 

У организацији Градске општине Земун, Туристичког друштва ”Земун”, Клуба матичне културе Земуна, а у оквиру пројекта ”Калварице”, 15.септембра на степеништу знаменитих Земунаца одржан је програм посвећен управо онима који су прославили свој град.

 

Поред Ненада Хегедиша који је од овог дела Земуна својом идејом направио туристичку атракцију и споменик славним суграђанима, говорила је и секретарка ТД ”Земун” Мира Николић, а прочитан је и пригодан текст професорке српског језика и књижевности Валентине Стефановић – Вукмировић поводом 160 година од оснивања Земунске гимназије.

 

По идеји Ненада Хегедиша пре пар година 127 степеница ”Калварица”, офарбане у боје Земуна, зелено и плаво, и које повезују улицу Светозара Милетића са Калваријом, добиле су имена по познатим Земунцима, писцима, хроничарима, спортистима, уметницима.

 

 

 


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ЗЕМУН НА ДУНАВУ”

 

Заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић 14. септембра свечано је отворио изложбу ”Земун на Дунаву” у галеријском простору Канцеларије за младе. То је први програм у оквиру манифестације Дани европске баштине, који ће посетиоци моћи да погледају до 2. октобра.

 

”Манифестација Дани европске Баштине у Земуну показује нам да би Европа била сиромашнија без Земуна и Србије. Разноврсни програми које смо припремили показаће нашу историју, традицију и све оно што припада европској култури”, рекао је Ковачевић.

 

На изложби ”Земун на Дунаву” приказане су ретке разгледнице, фотографије, мапе старог Земуна, публикације, али и макете старих пловила аутора Душана Раките. О великом богатству различитости у културном наслеђу, природном богатству и вештинама људи надахнутих Дунавом и старим Земуном говориле су секретарка Туристичког друштва Земун Мирјана Николић и Александра Дабижић из Завода за заштиту споменика културе Града Београда, а присутне је поздравио и координатор Канцеларије за младе Градске општине Земун Жељко Кларић. Отварању изложбе је присуствовао секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.

 

Тема овогодишње манифестације је ”Европска година културног наслеђа – уметност дељења”. Кроз изложбе, посете, предавања, позоришне представе, промоцију спорта, дечије радионице и већ традиционалну Међународну научну конференцију ”Дунав – река сарадње” посетиоци ће бити у прилици да се упознају са земунским културним наслеђем као делом заједничког европског ресурса, као и да сазнају нешто више о заједничкој историји и вредностима на европском тлу.

 

Сви програми које је припремила Градска општина Земун су у складу са темом ове значајне европске манифестације.

 

 

 

 

ПРОГРАМ

 

14. септембар 2018. године 

 

Програм:  „Земун на Дунаву” – Изложба фотографија, старих разгледница, мапа и публикација старог Земуна

Организатори: ГО Земун и Туристичко друштво „Земун“

Место одржавања: Галерија КЗМ Земун (Земун, Косовска бр.9)

Термин: Петак, 14. септембар 2018. године у 18 часова

 

Приказ:

„Старе разгледнице“ –  ЦД презентација „Старо језгро Земуна“  –

Наступ Дечијег тамбурашког оркестра из Батајнице

Макете пловила – аутора Душана Раките

 

Изложба ће бити отворена за јавност до 02. 10. 2018. године.

Током трајања изложбе биће приказан филм Приче о земунским тајнама“-

у продукцији предузећа СликаВест д.о.о., Београд

 

15. септембар 2018. године 

 

Програм: „Степениште знаменитих Земунаца – Калварице“

Организатори: ГО Земун; Туристичко друштво „Земун“;  Клуб матичне културе Земуна; Ненад Хегедиш, аутор пројекта „Калварице“

Место окупљања: Земун, Спиртина улица
Термин: Субота, 15. септембар 2018. године  у 10 часова

Пријављивање на телефон: 011/2611 – 008, радним данима од 9 до 12 часова

 

Додаш Земуну мало боје, и ствари много боље стоје.

Помешаш зелену и плаву,и изабереш представу праву.

Вратиш тако људима осмех на лице и видиш шта све могу једне степенице! 

 

17. септембар 2018. године 

 

Програм: Фестивал – Дани београдског наслеђа – Борци за сећање Културнаутове земунске шетње са Центром за урбани развој

 

Организатори: ГО Земун; Културнаут и Центар за урбани развој

Место окупљања: Земун, Главна 32 – испред Опере и театра „Мадленијанум“
Термин: Понедељак, 17. септембар 2018. године у 17 часова

 

Едукативна  шетња Земуном, где ће ученици ОШ „Станко Марић“ из Угриноваца, имати прилику да сазнају занимљиве приче и анегдоте, као и скривена, мање позната места.  Шетња је едукативно, забавног карактера.

Радионицу води археолог-конзерватор Јована Мијатовић 

 

18.-19.септембар 2018. године 

 

Програм:  „Прошлост уживо”  

Дигитална интерактивна тура кроз културно–историјско наслеђе Србије“

 

Организатори: ГО Земун и Центар за урбани развој

Место одржавања:

Батајница, ОШ „Светислав Голубовић – Митраљета“ – 18.09. у 10 ч.

Земун, ОШ „Петар Кочић“ -19.09. у 10 ч.

                                 .
Термин: 18. – 19. септембар 2018. године

 

Дигитална интерактивна тура кроз културно–историјско наслеђе Србије. Центар за урбани развој користи најмодернију технологију проширене стварности  за  промоцију културног наслеђа, као и различите дигиталне алатке за учење о културном наслеђу. Проширена стварност је технологија која информације из стварног света комбинује са компјутерским генерисаним садржајем и обједињене их приказује на екрану таблет рачунара или мобилног телефона. Ова технологија има могућност да „оживи историју“ спајањем дигиталног и стварног света – анимираним историјским ликовима, историјским сликама, видео записима. Помоћу апликације, попут истраживача, кроз низ интерактивних игара, корисник може сам, без туристичког водича, да открије историју места у ком се налази. У оквиру европског пројекта Heritage Hubs, Центар развија дидактички приступ културном наслеђу базиран на новим технологијама и подржава интерпретацију и размену презентација културног наслеђа између деце школског узраста у неколико европских земаља. Деца узраста од 11 до 15 година у две школе, имаће прилике да сазнају које све ликове и приче из прошлости је „оживео“ Центар за урбани развој и који су то остали савремени начини  да се учи о културном наслеђу. 

 

20. септембар 2018. године

 

Програм: „Запловимо укусима Дунава у Србији“

Организатори: ГО Земун и Библиотека Св. Сава

Место одржавања: Земун, Библиотека Св. Сава, Петра Зрињског бр.8

Термин: Четвртак, 20. септембар 2018. године у 18 часова

 

Сарадња са Међународним покретом “Slow Food” и представљање програма “Запловимо укусима Дунава у Србији”, чија је окосница храна зачињена најразличитијим културним садржајима којима наше поднебље обилује.

 

 

Програм: Изложба слика „Пољубац“

Организатор: Дом ваздухопловства Земун и Туристичко друштво „Земун“ 

Место одржавања: Галерија „Икар“, Земун, Штросмајерова бр.3

Термин: Четвртак, 20. септембар 2018. године у 19 часова

Аутор изложбе: Јелена Меркур, академски сликар

Програм: Солофлаута – Бојана Пантелић, дипл.флаутиста –  Удружење „Кругови уметности“

Изложба ће бити отворена за јавност до 02. 10. 2018. године

 

22. септембар 2018. године

 

Програм: „Земунско гробље“

Организатори: ГО Земун и Туристичко друштво „Земун“

Место окупљања: Земун, испред куле на Гардошу
Термин: Субота, 22. септембар 2018. године у 10 часова

Туристички водич: Олга Стојчић

Пријављивање на телефон: 011/2611 – 008, радним данима од 9 до 12 часова

Обилазак православног, јеврејског и католичког гробља, уз подсећање на историју, знамените земунске породице и личности.

 

 

Програм: „Дечија пијаца у Земуну“

Организатори: ЈКП „Градске пијаце“, ГО Земун и сарадници

Место одржавања: Земун, Велики трг

Термин: Субота, 22. септембар 2018. године у 10 часова

Трајање програма: од 10 до 13 часова

 

Учесници: предшколска установа, основне школе, КУД-ови, МШ „Коста Манојловић“, спортски и културни програм.

 

 • КУД „Бранко Радичевић“
 • КУД „Јана“
 • Марина Брзак – Радионица „Пустовање вуне“ и плетење (Ана Ратковић)
 • Центар за социјалну интеграцију деце и младих „ Центар Звезда“ – Изложба ручних радова, сувенира, свећа…

(О Центру: Бави се подршком и бригом о младим људима без родитељског старања, који излазе из система социјалне заштите, домова за незбринуту децу или хранитељсих породица. Тренутно брину о 12 корисника)

 

 • Удружење „Кругови уметности“ – програм „Мој Земун“

(О програму: ликовна и креативна радионица у оквиру које ће се осликавати и бојити најважније знаменитости Земуна – Кула Гардош, Велико ратно острво, Ичкова кућа, Кућа породице Карамата и др.)

 

 • Удружење „Мали кувари“ – Програм „Здрава храна“
 • Друштво пријатеља Батајнице – Програм „Занатска радионица за децу“
 • Пријатељи деце Земуна
 • Соколина Арт – Програм ”Интерактивна изложба шкољки са Дунава”- Соколина арт, води Александра Николић
 • Удружење ХЕРЦ –Радионица израде предемта од рециклажних и природних материјала за децу
 • Завод за заштиту споменика културе Града Београда – Програм „Наслеђе за децу“
 • Урбан спорт – Спортски мобилијар
 • Baila Conmigo – Салса – Плес за најмађе
 • Боћарски савез Земуна – Боћање за децу
 • Атлетски клуб „Младост“ – Атлетика за најмлађе

 

 

Програм: Стогодишњица завршетка Првог светског рата

Организатор: ГО Земун; Удружење „Дом културе Земун“ и Туристичко друштво „Земун“

Место одржавања: Земун, Градски парк Земун

Термин: Субота, 22. септембар 2018. године у 16. 30 часова

 

Место окупљања у 16.30 часова: код бисте Бранка Радичевића (код Земунске гиманазије)

Туристички водич Снежана Лукић

Пријављивање на телефон: 011/2611 – 008, радним данима од 9 до 12 часова

 

На дан отварања ликовне композиције биће организована шетња кроз Градски парк, као и упознавање са знаменитостима и стаблима у парку и долазак групе на супротну страну парка, до зида где ће бити свечано “откривена” композиција, као још једна од лепих знаменитости Градског парка у Земуну.

 

17 часова – Свечано отварање мозаика који ће се налазити између Земунског парка и Земунске болнице, поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата.

 

Мозаик ће заузимати простор од 6,3 квадрата и представљаће Малог принца, који стоји на Гардошу и посматра Дунав “Мали принц у Земуну” – симбол пријатељства и оданости.

Мозаик је у склопу теме Стогодишњица завршетка Првог светског рата, и посвећен је српско-француском пријатељству које је утемељено током рата.

 

Програм свечаног представљања Мозаика – ликовне композиције, биће обогаћен музичком пратњом бендова удружења „Дома културе Земун“.

 

 

Програм: Земунске музичке вечери

– Концерт и изложба „Градитељи виолина“

Организатор: МШ „Коста Манојловић“

Место одржавања: Земун, Концертна сала МШ „Коста Манојловић“

Термин: Субота, 22 .септембар 2018. године у 19 часова

Аутори: Биљана и Јован Поповић – Удружење грађана савремених виолинара

Учествују: Марго Ивановић Режак, Милица Павловић, Тамара Грубин, Игор Хаџић + квартет Манојловић, Душан Панајотовић, Мина Опсеница и Бисерка Маровић 

 

24. септембар 2018. године 

 

Програм: МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ДУНАВ – РЕКА САРАДЊЕ” 2018

 

„Одрживо коришћење природних и културно историјских ресурса – уметност очувања и дељења”

 Место одржавања: Косовска бр.9 – Велика сала

 Термин: Понедељак, 24. септембар 2018. године од 11  до 19 часова

 

11:45 – 12:15 Регистрација
12:15 – 13:15 Свечано отварање рада Конференције

 

Модератор Свечаног отварања:
др Едита СТОЈИЋ КАРАНОВИЋ, научни саветник, председник-оснивач Међународног научног форума „Дунав – река сарадње“

 

Поздравне речи:

Расим ЉАЈИЋ, потпредседник Владе, Министар трговине, туризма и  телекомуникација РС

Горан ТРИВАН, Министар заштите животне средине РС

Данијела ВАНУШИЋ, Помоћник министра за културу РС (Заштита културног наслеђа)

Дејан МАТИЋ, председник Градске општине Земун, у својству домаћина Конференције

 

13:15 – 13:45 Кратка конференција за штампу   

(Новинари ће имати прилике и за појединачне интервјуе са предавачима радних седница пре, у току и после конференције)          

 

13:45 – 14:45 Прва радна седница


Уводна предавања:
Значај природних и културно-историјског ресурса за одрживи привредни развој и регионалну сарадњу

Модератор радних седница: Проф.др Кристијан РИСТИЋ, ванредни професор Пословног и правног факултета Универзитета Унион – Никола Тесла Београд, председник Програмског савета Међународног научног форума „Дунав – река сарадње“,  и директор Института за финансије и макроекономску политику

Предавачи и теме:

-Проф. др Бојан ДИМИТРИЈЕВИЋ: Време као ресурс одрживог привредног развоја     

-Проф. др Милан ДИМКИЋ: Одрживо коришћење и очување водног ресурса и уметност дељења знања о тој области

Проф. др Снежана ШТЕТИЋ: Одрживо коришћење природних и културно-историјских ресурса и туризам

-Проф. др Предраг БЈЕЛИЋ:Одрживо коришћење ресурса и међународна трговина

Питања и одговори у вези уводних излагања

15:30 – 16:00 Пауза                                    

16:00 – 18:00 Друга радна седница

 

Резултати истраживања, остварени пројекти, пројектни предлози и пројектне идеје у области одрживог коришћења природних и културно-историјских ресурса

 

Предавачи и теме –

Биће наведени у целини по завршетку пријављивања учесника, тј. 10. септембра 2018.

-Зоран ГАВРИЛОВИЋ, дипл. инж. шумарства, Координатор МНФ“ДРС“ за област заштите животне средине: Значај одрживог коришћења водног и шумског ресурса

-Соња ПРОДАНОВИЋ, Магистар Лондонског Факултета за архитектуру и просторно планирање: Међународна искуства у области одрживог коришћења природних и културно-историјских ресурса у градњи зграда и насеља

Др Видоје ГОЛУБОВИЋ, Научни саветник ИМПП: Пример очувања нематеријалног културног добра

-Драган МИЛИЋ, Председник општине Велико Градиште:Успешни инвестициони пројекти општине Велико Градиште, као пример пројектних активности локалних самоуправа        

-Моника ВИРТЕНБЕРГЕР (Monika Würtenberger), Експерт за туризам, Немачка:
Пројектни предлог за хотелијерство које еколошки одговорно користи ресурсе

-Љубиша МИХАЈЛОВИЋ, Директор Дирекције за водне путеве – Пловпут, у саставу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре: Пројекти и планиране активности на унутрашњим водним путевима Србије

-Иштван СИЛВАШИ (Szilvássy), Председник Савеза мађарских просторних планера: Пројектни предлози „Речне обале – погодне за живот и вредновање културне баштине“

-Ласло ПАНДИ (Pándi) Председник Савеза за водни туризам у сливу Дунава: Предност коришћења пловила на ручни погон за рекреативну пловидбу рекама           

-Предраг РАДОСАВЉЕВИЋ, дипл.инж. ХЕПС: Успешни пројекти Хидро-енергетског и пловидбеног система Ђердап

Недим ХАЏИ-АХМЕТОВИЋ, дипл.маш.инж.: Пројектни предлог добре повезаности природних и културно-историјских ресурса – добро повезаном мрежом разних видова саобраћаја

-Корнел ПОПОВИЦИ СТУРЦА (Cornel Popovici Sturza) дипл инж., Председник ОЦД „Караш-Нера“: Активности на рекама у Румунији

 

18:00 -18:15 Пауза

18:15 -19:00 Завршна дебата и доношење Завршног докумета

 

25. септембар 2018. године 

 

Програм: Фото изложба, предавање, квиз и креативна радионица „Птице Дунава“

Организатор: ГО Земун и Уметничка галерија „Стара капетанија“

Место одржавања: Земун, Кеј ослобођења бр. 8

Изложба ће бити отворена за јавност до 02. 10. 2018. године.

Термин: Уторак, 25. септембар 2018. године у 19 часова

Отварање изложбе фото постера птица Дунава и предавање

Изложбу отвара Бранка Милутиновић, кустоскиња

Предавање о птицама одржаће Сандра Јовановић – Друштво за заштиту и  проучавање птица Србије

              

Птице Дунава су заједнички природни ресурс велике европске реке Дунав и жеља је да се шира јавност подстакне на размишљање о вредности природног наслеђа и значају његовог очувања, као и да се подстакне јавност на конкретне акције којима бисмо допринели његовој заштити. 

 

26. септембар 2018. године 

 

Програм: „Средом у Бранку“

Организатор: ОШ „Бранко Радичевић“ и КУД „Батајница“

Место одржавања: Батајница, Браће Михајловић-Трипић бр. 2

Термин: Среда, 26. септембар 2018.године u 19 часова

 

Програм ученика и наставника поводом Светског дана језика:

Светски дан језика“- Руско-Енглески квиз, (ученици и наставници),

пројекција краткометражног играног филма  „Српска фолклорна прича” који је снимало Културно-уметничко друштво Батајница” у оквиру пројекта  Темпус”, који је финансиран из средстава ЕУ, тамбурашки оркестар КУД-а “Батајница” у сарадњи са наставницом музичког васпитања и рецитал Актива српског језика (ученици и наставници).

 

27. септембар 2018. године 

 

Програм: Фото изложба, предавање, квиз и креативна радионица „Птице Дунава“

Организатор: ГО Земун и Уметничка галерија „Стара капетанија“

Место одржавања: Земун, Кеј ослобођења бр. 8

Термин:  Четвртак, 27. септембар 2018. године у 11 часова

Креативна радионица „Лети птицо, моја лети“ за децу узраста од 7 до 14  година – Радионоцу води Бранка Милутиновић, кустоскиња и ликовни педагог

Пријаве на телефон: 063/ 106 -7979

 

 

Програм: „Обилазак Старог језгра Земуна“

Организатори: ГО Земун; Туристичко друштво „Земун“

 и Библиотека Св. Сава

Место: Земун, Авијатичарски трг код скулптуре „Икар“

Термин: Четвртак 27. септембар 2018. у 17 часова

Туристички водич Снежана Лукић

Пријављивање на телефон: 011/2611 – 008, радним данима од 9 до 12 часова

 

Путања:

– Авијатичарски трг (више сецесијских зграда, као и више објеката културног и 

   историјског значаја)

– Главна улица (велики број кућа, које су грађене или преобликоване у стилу сецесије, као 

  и више кућа, које су припадале угледним земунским грчким и цинцарским породицама)

– Дубровачка улица (сецесијске куће земунских Јевреја)

– Светосавска улица (неколико сецесијских кућа)

– Главна улица (сецесијске зграде на Мухару и спуштање до Господске)

– Господска улица (некадашње сецесијске зграде у Господској и долазак до „Крста“)

 

Долазак око 18:20 у библиотеку Св.Сава (Петра Зрињског бр. 8) и наставак  програма у организацији српско-цинцарског друштва „Луњина“.             

Получасовно предавање српско-цинцарског друштва “Луњина”, о значајним Цинцарима Земуна (Спирта, Ичко, Кумануди) и њиховим утицајем на овдашњу културу, начин живота и економски живот Земуна.

 

29. септембар 2018. године 

 

Програм: Земунске музичке вечери – „Концерт камерне музике“

Организатор: МШ „Коста Манојловић“

Место одржавања: Земун, Немањина бр.9

Термин: Субота, 29. септембар 2018. године у 19. часова

Концерт ученика и професора МШ „Коста Манојловић“

 

 

Програм: Позоришна представа „Ковачи“ – позориште „БАГ ТЕАТАР Бољевци“

Место одржавања: Батајница, Ивана Сенковића бр.11а

Термин: Субота, 29. септембар 2018. године у 20 часова

Режија: Бора Ненић

Играју: Милан Милошевић, Јанко Магловски, Ана Павловић и Бојан Вукеновић

Време: 90 минута

Телефон за резервације: 063/238-237

Капацитет сале: 50 места

 

Представа Ковачи је „животна комедија“, која говори о бесмислу национализма и чистоти расе. Три ковача су међусобно повезана преко својих синова, и то тако, да ни један од њих тројице нису очеви својих синова али ипак имају синове. Тако ковач Немац има сина који је Рус,ковач Рус има сина који је Србин, а ковач Србин има сина који је Немац.

 

1. до 2. октобра 2018. године 

 

Програм: Обилазак Спомен-собе др Арчибалда Рајса 

Организатор: Криминалистичко-полицијска академија, Земун, Цара Душана бр. 196

Термини:

Понедељак, 1. октобар 2018. године

 • 10 часова, група од десет посетилаца
 • 13 часова, група од десет посетилаца

Уторак, 2. октобар 2018. године

 • 10 часова, група од десет посетилаца

Водичи:

др Рената Самарџић, историчар уметности

Ивана Гајић, историчар

Обавезно је пријављивање са бројем личног документа на телефон 064/660-4476

или на мејл prijava.deb@kpa.edu.rs, у периоду 20. до 27. септембра 2018. године, сваког радног дана у времену од 12 до 14 часова. Посетиоци треба да понесу важећи лични документ.

 

Др Арчибалд Рајс био је утемељивач и родоначелник криминолошких студија, као научне дисциплине у свету и оснивач прве две научне институције у тој области у Лозани (1909) и Београду (1921). Овај угледни професор, оснивач Института за техничку полицију и криминалистику Универзитета у Лозани (1909), био је и практични промотер модерне криминалистике. Високо позиционирани интелектуалац, Европљанин демократских назора, Рајс jе на позив српске Владе дошао у Србију 1914. године и постао бескомпромисни заштитник правде, права и истине о страдању у првом Великом рату у историји човечанства (1914-1918). Иако је изгледало да долазак у Србију за њега неће бити ,,неко дуже обавезивање“, Рајс ће за Србију остати нераскидиво везан све до своје смрти 1929.

 

На Криминалистичко – полицијској академији у Београду име др Рајса посебно је важно. Сматрајући да полиција мора да има стручно оспособљен кадар, Рајс је у Србији успео да реализује идеју професионалног образовања полиције. Његовом заслугом је 8. фебруара 1921. године у Београду отворена прва државна висока полицијска школа, у то време једина високошколска установа у којој је образован кадар искључиво за потребе полиције. Од те 1921. године традиција високог полицијског школства у Србији опстала је до данас.  Криминалистичко – полицијска академија у Београду баштини сећања на њеног утемељивача др Арчибалда Рајса. Као признање овом истакнутом криминологу светског гласа, научнику и универзитетском професору, али и изузетном човеку, на Криминалистичко-полицијској академији у Београду чувају се предмети из његове личне заоставштине коју су поклонили наследници Мирјана и Никола Гачић из Горњег Милановца. Овде су изложени неки од предмета који су чинили неизоставни део његовог свакодневог живота, као што су лула, сребрна муштикла, ручни сат, мастионица, писаћа машина на којој је куцао своје радове, и два штапа од којих је један са Рајсовим иницијалима. Ту је и порцеланска ваза са Рајсовим ликом и сребрна чаша са посветом студената из 1899. године, као и његове приватне фотографије, портрет који је насликао швајцарски сликар Марсел Амиге и слика његове родне куће у Хаузаху (Немачка), рад сликара Густава Хаземана. На ратне дане подсећају стона лампа израђена од чауре из Првог светског рата са потписима српских ратника и Бецићев цртеж српског ратника. Посебну вредност има оригинални рукопис чувеног Рајсовог завештања: „Чујте Срби“, као сведочанство о великој љубави према Србији и њеном народу коју је Рајс испољавао већ од свог доласка 1914. године. Мада је разлог Рајсовог доласка у Србију било истраживање ратних злочина, изабрао је да заувек остане међу својим ратним саборцима Србима, не као научник и стручњак, већ као човек кога је српски народ опчинио.

 

Пратећи програм за посетиоце спомен собе др Арчибалда Рајса:

 

„ПРЕД ЗЛОЧИНОМ НЕМА НЕУТРАЛНОСТИ“- изложба књига из фонда библиотеке Криминалистичко-полицијске академије

Аутори изложбе: проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић и др Рената Самарџић

 

 Први део изложбе посвећен је пионирима криминалистике и њеном развоју у свету у периоду с краја XIX и почетка XX века. Од Алфонса Бертијона и Ханса Гроса започела је ера савремене примене форензичких метода у криминалистици, a Рајсов Институт за научну полицију у Лозани (1909) био je прва школа за обуку полицијских стручњака и чиновника из целог света. У њој се 1910. године усавршавао и Душан Алимпић, криминалиста и полицијски чиновник из Србије, оснивач и шеф Антропометријско-полицијског одељења Министарства унутрашњих дела (1904). Изложили смо оригинална дела пионира криминалистике с краја XIX и почетка XX века из драгоценог фонда наше библиотеке.

 

Други део изложбе посвећен је Рајсовом боравку у Србији током Великог рата. Као неутрални иследник, Рајс је 1914. године на позив српске владе дошао у Србију ради истраге масовних ратних злочина које су аустроугарске трупе починиле над цивилним становништвом на територији Србије. Рајс је већи део ратног раздобља провео са српском војском на Крфу, Солунском фронту и Кајмакчалану, поставши ратни саборац Срба. О размерама масовних ратних злочина и кршењу међународних конвенција информисао је европску и светску јавност. Научно истраживање ратних злочина у Србији утицала су на формирање његовог става, који је изнео пред студентима на Сорбони: „Пред злочином, нема неутралности. Ја ћу наставити да објављујем истину, пошто је то моја дужност.“  Управо је овај Рајсов став инспирисао назив изложбе.

 

Трећи део изложбе посвећен је историји полицијског образовања у Србији, од оснивања прве државне полицијске школе уредбом Министарства унутрашњих дела од 8. фебруара 1921. до данас. Изложен је и оригиналан Албум са фотографијама Техничког одсека Министарства унутрашњих дела у Београду између два светска рата, који се налази у фонду библиотеке Криминалистичко-полицијске академије. Заједно са српским криминалистима Рајс је Технички одсек засновао на научним принципима и примени нових метода и у Београду установио  комплетну лабораторију за криминалистичко-техничке експертизе. Поред ретких оригиналних радова из области криминалистике, представљен је и оригиналан рукопис чувеног политичког тестамента Чујте Срби. Излагањем најсавременијих издања познатих светских издавача из области форензичких наука из фонда наше библиотеке симболично смо спојили давне почетке полицијског школства у Србији са данашњицом.

 

2.октобар 2018. године

 

Програм: „Споменичко и културно наслеђе Земуна“

Предавања на тему: „Европска година културног наслеђа – уметност дељења на примерима културног наслеђа у Земуну“

Организатор: Градска општина Земун

Место одржавања: Земун, Косовска бр.9 – Велика сала

Термин: Уторак, 02. октобар 2018. године у 13 часова

Предавачи: Проф. др Весна Марјановић; Александра Дабижић и Александра Николић

 

Сажетак:

 

 • Свест о значењу и вредностима наслеђеног је битна за успостављање релевантног става о очувању културне баштине и њеном презентовању. Ревитализацији и презентацији културне баштине и споменика културе, претходе опсежна археолошка, историјска, социолошка, урбанистичка, архитектонско-техничка, историјско-уметничка и друга истраживања. Општа валоризација града, делова града и градског простора, произилази из укупног сагледавања појединачних културно-историјских, урбанистичко-архитектонских, амбијенталних, утилитарних, естетских, уметничких и меморијалних вредности. Грађани, надлежне институције заштите и локална управа, треба да успоставе сарадњу  да би очували културни и споменички идентитет Земуна, тј. трајно задржали све релевантне вредности и истовремено успоставили континуитет у даљем развоју културе града, што представља ресурс за развој индустрија културе и компатибилних привредних грана као што је туризам. Дуг је низ досадашњих  настојања, активности  које треба сачувати, неговати и делити у циљу очувања матичног споменичког наслеђа. Такође, подржавање рада институција културе и културних манифестација  као одраза духа места (genius loci)  су од посебне важности. Земун треба да очува и ефикасно користи ресурсе, посебно необновљиве као што је то случај са споменицима културе, одржи квалитет и баланс културног и природног наслеђа и да унапреди културну понуду. Очувањем богатства културних вредности, укључујући и мултикултуралност као посебан квалитет, Земун треба да се позиционира на културној мапи Европе и Дунавског слива. Особеност Земуна је препозната у дељењу идентитета, односно свести о духу места града у граду.  У културно развијеној средини као што је земунска,  то је значајно полазиште за даљи развој.
 • Након анализе приспелих одговора на дату анкету покушаћемо да заједно утврдимо пут у очувању онога што су нам оставиле претходне генерације и зауставимо даљу девастацију нашег урбаног језгра са дугом и значајном прошлошћу. Концепт баштине, било природне или културне данас још више има свој пуни смисао у очувању и наслеђивању свих облика традиционалног модела културе попут материјалних, нематеријалних и природних одлика опсталих и препознатљивих у Земуну. Комуникација с наслеђеном баштином може помоћи у едукацији младих како у њиховом  социјалном, тако и психолошком одрастању. С друге стране, локалној самоуправи наслеђена и подељена баштина до нашег времена помаже да развије њену економску/тржишну улогу, те постане део сигурног обезбеђења финасија. Очување баштине и њено дељење будућим генерацијама, садашњост обавезује. Због свега тога морамо подићи свест код свих друштвених структура и свих оних чији је позив да преносе знање, да грађанима Земуна и другим заинтересованим суграђанима помогне да схвате да је њихова средина живо наслеђе, те да оно поседује све вредности којима се гради будућност и идентитет нације на локалном и ширем плану.
 • Регија Земуна поседује невероватан потенцијал и невидљиве ресурсе баштине у сваком смислу истичући значај акваторије европске реке Дунав. Наше просторе све више посећују туристи и грађани земаља са вишим стандардом, који су у потрази за културним и природним вредностима. Управо зато, важно је природна, културна и духовна добра истаћи и приближити широј публици. Земун је богат причама, легендама, естетиком, детаљима, природом и свим оним елементима човечности које суштински повезују људе. Оно што је у Земуну доступно, али је невидљиво, су духовне, обичајне, културне и природне тековине. То су они чиниоци који нас суштински испуњавају као људска бића. ГО Земун красе образовани људи, уметници, предузетници који су посвећени култури, природи, новим технологијама и креативној индустрији. Такве особе су потенцијал и потребно их је оснажити како би локална заједница напредовала на свим нивоима. Исто тако, важно је окренути се и прецима који су допринели Земуну својим радом и у наслеђе нам оставили вредну грађу. Неопходно је издвојити Земун, не само на локалном, већ и на међународном нивоу, као центар културног збивања који примером, карактеристичним обележјима и природним добрима, показује како култура издиже једно подручје, подстиче развој појединца, друштва, локалне заједнице и мења свет на боље.