РАСПИСАН ПОЗИВ ЗА ИПАРД

 
Расписан је позив за ИПАРД подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава – куповину нове механизације и опреме. Рок за поднођење захтева за одобравање права на подстицаје je до 26. фебруара 2018. године.
 
Очекује се расписивање јавног позива за куповину нових трактора 4. јануара 2018. године, а рок за поднођење захтева биће од тог дана до 26. фебруара 2018. године.
 
Висина подстицаја износи од 60 до 80 одсто у зависности од критеријума да ли је у питању млади пољопривредник, да ли се пољопривредно газдинство налази у планинском подручју и да ли се инвестиција одности на управљање отпадом и отпадним водама.
Обухваћени су сектори млека, меса, воћа и поврћа, као и остали усеви (одређене врсте житарица и индустијског биља).
 
Износи подстицаја које корисник може да оствари у секторима воћа, поврћа и сектору осталих усева могу бити од 5.000 до 700.000 евра, а за секторе млека и меса од 5.000 до 1.000.000 евра.
 
Прихватљиве инвестиције и трошкови односе се на куповину нове механизације, опреме и трактора и опште трошкове (трошкови за припрему пројеката и техничке документације).
 
Детаљан текст Јавног позива, правилник и пратећи прилози, доступни су на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде www.minpolj.gov.rs, као и интернет страници Управе за аграрна плаћања www.uap.gov.rs.