ЗЕМУНУ С ЉУБАВЉУ

30. септембар 2019.

 

Под покровитељством Градске општине Земун у Дому ваздухопловства одржан је 28. септембра концерт ”Земуну с љубављу”.

”Изузетна част је бити на оваквом догађају који окупља ентузијасте који негују наслеђе, културни идентитет и колорит фолклора. Без корена, нема ни изданака. Наша је обавеза да чувамо запис нашег народа у његовој разноликости наслеђа”, рекао је заменик председника ГО Земун Дамир Ковачевић, почасни гост концерта.

Културно-уметничко друштво ”Петрова гора – Кордун”, као организатор окупио је преко десет културно-уметничких друштава и певачких група које су пронеле песме Крајине и Срема.

Госте је поздравио Стево Бекић, председник КУД ”Петрова гора” и захвалио се Градској општини Земун на подршци, као и свим учесницима.

Професор др Димитрије Големовић, етномузиколог је многобројну публику увео у историјат настајања пјесме, истичући да је за опстанак народа важно да зна своје корене и да преноси наслеђе са генерације на генерацију.

Поред домаћина КУД ”Петрова гора Кордун”, наступили су Културно-уметничка друштва ”Батајница”, ”Завичај – Банија” из Шапца, ”Соко” из Инђије, ”Никола Тесла” из Београда, затим изворне групе ”Петрова гора” из Кљајићева, ”Кордун” из Инђије, ”Плитвице” и ”Коријени” из Београда.

Такође, наступили су и пјевачка дружина ”Светлана Спајић”, пјевачка група ”Извор”, удружење ”Никола Тесла” из Крагујевца и диплар Милан Вашалић из Кикинде.

Организатори су уручили захавлницу Градској општини Земун и заменику председника ГО Земун Дамиру Ковачевић, исказавши захвалност Општини на континуираној подршци културно-уметничком аматеризму.