ЗЕМУНСКИ ПАРК У НОВОМ РУХУ

27. октобар 2017.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић са сарадницима, градоначелник Града Београда Синиша Мали и директор ЈКП ”Зеленило – Београд” Слободан Станојевић обишли су 27. октобра радове на комплетној реконструкцији Градског парка у Земуну.
 
Радови који ће бити завршени до краја године вредни су 60 милиона динара и односе се на поправку пешачких стаза, ревитализацију зелених површина и замену парковских мобилијера.
 
Градоначелник Синиша Мали је рекао да је ово један од најлепших паркова Београда и да ће, поред ових радова, све три чесме бити у функцији, да ће бити осветљени споменици, а малишани ће добити још једно игралиште.
 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић истакао је да радови на уређењу Земунског парка показују како се великим трудом и радом предлози и иницијативе грађана реализују на терену.
 
”Захваљујући озбиљним уштедама као одговорна власт успели смо да обезбедимо средства, како би грађанима Земуна овај парк поново претворили у зелену оазу на коју ћемо бити поносни. Није ово једини пројекат који је припремљен, нити реализован, када су у питању становници централног дела Земуна. Овде се никада није више радило, него данас. Имамо најлепшу пешачку зону после реконструкције Господске улице и Магистратског трга, ради се на реконструкцији Синђелићеве улице, планирани су радови и у улицама Сибињанин Јанка и Гробљанској, спремамо документацију за уређење фасада. Вредно радимо како би Земун постао лидер у туризму у овом делу Европе, јер кроз изградњу међународног путничког пристаништа, незадрживо привлачимо све оне туристе који желе да упознају Београд, обиђу Земун и виде све оно што имамо да им понудимо. Све то показује да равномерно развијамо Земун, да водимо рачуна да задовољимо потребе грађана не само рубних делова, већ и самог центра, који ће после свих ових радова, добити нови сјај”, рекао је Матић.
 
Градски парк је најзначајнија зелена површина у општини са близу 80 хектара. Формиран је крајем 19. века. Поред зелене оазе и 15 стабала под заштитом државе, у градском парку су и историјски споменици, две цркве, православна и католичка, Земунска гимназија, Основна школа ”Мајка Југовића”, Пољопривредни факултет, многобројне скулптуре, што све заједно представља историју Земуна у малом.