ЗЕМУНСКЕ МУЗИЧКЕ ВЕЧЕРИ

24. децембар 2018.

Музичка школа ”Коста Манојловић” обновила је традиционалне ”Земунске музичке вечери”, манифестацију која се готово непрекинуто одржавала 30 година, од 1961 – 1991. године. Као стециште музичких догађаја, Школа жели да Земун још једном по концертним догађајима постане један од музичких и културних центара главног града.

 

До краја 2018. године планирана су два концерта: 27. децембра са почетком у 19.30 часова Концерт сећања на Наталију Милојевић одржаће наставници Музичке школе ”Коста Манојловић” у свечаној сали школе. Други,  Концерт клавирског дуа ”Excentry”, пијанисти Тамара Ражен Локатели и Александра Чешњевар Главина, одржаће 29. децембра у 19.30 часова у Музичкој школи.

 

Прве ”Земунске музичке вечери” одржане су 1. септембра 1961. године на иницијативу професора виолине Миливоја Ивановића. Велики допринос популаризацији ове музичке манифестације дале су професорка клавира Зора Костић и наставница хармонике Милева Гавран.

 

Захваљујући подршци градских институција културе и у сарадњи са Југоконцертом, из сезоне у сезону одржавало се по 10 концерата најпознатијих домаћих и страних извођача. Са 300 одржаних концерата солиста, камерних састава и ансамбала из 16 европских земаља, али и угледних музичких школа из Варшаве, Темишвара, Катовица, из Белгије, Француске и Аустрије, ”Земунске музичке вечери” трајно су уписале Земун на мапу значајних тачака културе света.