ЗЕМУНСКЕ ФАСАДЕ У НОВОМ РУХУ

15. децембар 2017.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић и директор ЈКП ”Јавно осветљење” Александар Цинцар-Попоски са сарадницима, 15. децембра обишли су Господску улицу, Магистратски и Велики трг где је по први пут на здањима постављена декоративна расвета.
 
Захваљујући изузетној сарадњи са Градом Београдом, после уређења пешачке зоне и реконструкције Господске улице и Магистратског трга, наставља се са уређењем централне зоне Земуна.
 
”У оквиру пројекта уређења фасада значајан део имају и радови које је извело ЈКП ‘Јавно осветљење’, чиме су прелепе фасаде у срцу Земуна добиле посебан сјај поставком декоративне расвете. Пројекат настављамо у 2018. години реконструкцијом фасада у улицама Авијатичарски трг, Главна, Господска и Змај Јовина до Кеја ослобођења. Будући да је Старо језгро Земуна заштићено културно добро, сви радови ће се одвијати под надзором Завода за заштиту споменика културе Града Београда. Орнаментика на појединим зградама заслужује да буде доступна грађанима у пуној лепоти. Све што радимо је у договору са грађанима и увек са жељом да Земун у оквиру своје туристичке понуде буде још атрактивнији”, рекао је председник ГО Земун Дејан Матић.
 
Директор ЈКП ”Јавно осветљење” Александар Цинцар-Попоски је истакао да je поред редовног одржавања јавне расвете посебна пажња посвећена осветљењу споменика културе. Поред новогодишње расвете и репарирања стубова, постављено је преко 180 рефлектора за декоративну расвету цркве Узнесења блажене Дјевице Марије на Великом тргу, Заветног крста Урошевића на Магистратском тргу, као и на 13 фасада у Господској улици. Вредност радова је 21,5, милион динара.
 
На сачуваном грађевинском фонду Старог језгра Земуна могу се видети стилски периоди барока, класицизма, романтизма, историјских стилова сцесије и модерне архитектуре.
 
Стилске одлике архитектуре Старог језгра Земуна значајне су као аутентични документи богате културне баштине и сведок мултикултуралности.