ЗЕМУН ТРАДИЦИОНАЛНО НА САЈМУ ТУРИЗМА

22. фебруар 2020.

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић у својству домаћина 22. фебруара био је присутан на већ традиционалној презентацији туристичке понуде Градске општине Земун на 42. Међународном сајму туризма, који се организује на Београдском сајму.
 
На штанду Туристичко – културног центра Градске општине Земун приказан је туристички, културни, угоститељски и гастрономски потенцијал Земуна.

 

”Земун је једна од 17 београдских општина и трудимо се да увек будемо различити. Земун има своју културу, своју традицију на коју смо поносни што нам даје  извесну дозу посебности, по чему се Земун разликује од других општина. Скоро читаву деценију присутни смо на Сајму туризма и презентујемо све оно што имамо и што нас издваја, то је богата културно –историјска баштина. Много тога смо урадили, као бисмо у најбољем светлу туристима приказали наше наслеђе, почевши од уређења Старог језгра Земуна. Свакако, ове године нас очекује завршетак изградње пристана за међународне бродове, заједничког пројекта Владе Републике Србије, Града Београда и и Општине. Желимо да упишемо Земун на туристичку мапу Европе, и сви они крузери који су пролазили Дунавом, сада ће пристајати у Земун, а ми се трудимо да спремно сачекамо све те туристе. Тако је реконструисано преко 70 фасада у Старом језгру Земуна, као и пешачка зона. Акценат смо ставили на уређење Гардоша, по коме је наша Општина препознатљива. Потпуно је реконструисана летња сцена и бедеми средњовековне тврђаве, припремао и пројекат ревитализације Миленијумске куле. Једно од приступних степеништа је већ урађено, док су за сва друга степеништа пројекти у току. Све улице које гравитирају ка Гардошу су реконструисане и уз Гробљанску која ће бити такође уређена, створили смо услове да сви туристи несметано дођу до нашег Гардоша са кога се кажу, пружа најлепши поглед на Београд”, рекао је председник Матић и позвао туристе из земље и света да посете и многобројне манифестације, попут својеврсног фестивала песме, музике и плеса ”Лета на Гардошу”, затим ”Лета на Кеју”, ”Лета на Лиду”, Фестивала монодраме и пантомиме, Међународног земунског салона карикатуре, и све оне садржајe који афирмишу стваралаштво и промовишу Земун као туристичку дестинацију. 

 

На штанду Земуна посетиоци су имали прилику да виде шта је све урађено и шта је оно што нас очекује у будућности, континуитет развоја наутичког, културног, спортског, гастрономског и манифестационог туризма.
 
Презентацију богате туристичке понуде употпунили су глумци Миленко Павлов и Маја Колунџија, рецитујући стихове о Земуну и музицирајући са прослављеним пијанистом и универзитетским професором Николом Рацковим.

 

Многи  угледне личности из света културе, музике и спорта, као и познати Земунци посетили су штанд своје Општине, међу њима и спoртискиња Надица Божанић, актуелна вицешампионка Европе у теквондоу, као и естрадне уметнице Неда Украден и Драгица Радосављевић Цакана.

 

Ово је била прилика и да председник Матић посети презентације других локалних самоуправа, као и Туристичке организације Београда, где је са в.д. директором Миодрагом Поповићем разговарао о унапређењу туристичке понуде Земуна и презентације у оквиру ТОБ-а.

 

Под слоганом ”Пут под ноге” од 20. до 23. фебруара 2020. године у халама Београдског сајма представљају се најзначајније туристичке агенције, савези и организације, хотели, туристички центри, ваздухопловне компаније, међународни тур оператори које промовишу најновије трендове у међународној туристичкој индустрији, нове концепте и могућности за путовања, као и перспективе у развоју туристичког бизниса.

Земља партнер овогодишњег Сајма туризма је Египат, препознатљив по понуди која привлачи посетиоце из целог света.