ЗАВРШЕН ПРОЈЕКAТ ”ПЕТАРДЕ НИСУ ИГРАЧКЕ”

26. децембар 2017.

 
У Основној школи ”Илија Бирчанин”, 26. децембра одржано је завршно предавање на тему ”Петарде нису играчке”.
Предавачи, полицијски службеник, ватрогасац и педијатар, свако из своје надлежности, почевши од 5. децембар обилазили су земунске основне школе и појашњавали деци последице које могу настати од коришћења петарди, попут кршења закона, пожара и повреда.
 
Овај пројекат реализовао је Савет за безбедност Градске општине Земун у сарадњи са Полицијском станицом Земун, Ватрогасно – спасилачком јединицом Земун, Домом здравља Земун, уз подршку партнера, Мисије ОЕБС у Србији и Банке Societe generale.
 
Председник Савета за безбедност и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић нагласио је да предавање има превентивни карактер, да је успех овог пројекта мерљив, и огледа се у свесности деце да не употребе петарду, да свом другу, брату или родитељима скрену пажњу које су све последице коришћења петарди и других пиротехничких средстава.
 
”Сваке године неко дете страда, нажалост недавне вести о повређивању дечака у Лозници, који је изгубио два прста и малишана из Бањалуке, упозоравају нас на старвичност исхода. Ми смо се на предавњима обраћали деци, али је изузетно важно да родитељи буду свесни последица које може имати употреба пиротехничких средстава. Сам Предлог о изменама Закона о јавном реду и миру, сваког пунолетног грађанина позива на одговорност. Закон је овде у служби промене свести, а не санкција и кажњавања”, рекао је Јанковић.
 
Овај Пројекат је осмишљен да децу узраста нижих разреда основних школа упозна са последицама коришћења, пре свега петарди и на тај начин их заштити од свих нежељених појава. Као саставни део Пројекта осмишљен је штампани материјал и магнети који саветима штите децу од употребе пиротехничких средстава.