ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ УСКОРО У НОВОМ РУХУ

16. мај 2019.

Председник Градске општине Земун Дејан Матић посетио је Завичајни музеј Земуна, који се реновира од 2002. године, и у разговору са директорком Музеја Града Београда Јеленом Медаковић упознао се са свим фазама обнове овог храма локалне културе.

 

”Обновом Завичајног музеја, Земун ће значајно побољшати своју туристичку понуду. На једном месту ће се наћи историјско благо које сеже до неолита, а нови простор ће бити погодан и за представљање различитог културног садржаја. Будући да је Завичајни музеј Земуна од изузетне важности за Град Београд, обнови и рестаурацији се прилази са посебном пажњом. У току су завршни радови на ентеријеру објекта, постављени су радијатори, замењене цеви у поду и санирана влага. Рестаурирају се и осликане зидне површине, као и ручно рађени тапети. Подним облогама враћа се првобитна боја и текстура, а обновиће се и  фасада”, рекао је председник Матић.

 

У наредној фази реконструисаће се и комплетно рестаурирати интарзирани паркет по елаборату који су припремили домаћи конзерватори из ре­ле­вант­них институција кул­ту­ре, обучени за извођење овог захтевног посла.

 

Завичајни музеј Земуна се налази у високопартерној згради подигнутој у Главној улици средином 18. века према плановима бечког архитекте за врло имућну и утицајну привредничку породицу Спирта, која потиче из Грчке Македоније. У духу владајућег романтизма здање је обликовано у стилу псеудоготике. Архитектонским одликама и богатим ентеријером она се издваја од тадашњих кућа у граду, чиме се потврђује друштвени положај чланова породице чији је члан Павле 1856. године добио племићко звање и право на породични грб.

 

Завичајни музеј је основан 1954. године. Давне 1970. године зграда је адаптирана у музеј, а наредне године постављена је прва стална изложба која приказује прошлост Земуна.