ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ И МИНИСТАР ВУЛИН ИСПОРУЧИЛИ ПОМОЋ МИГРАНТИМА

29. септембар 2015.

 
Заменик председника општине Земун и председник Савета за миграције Дамир Ковачевић и министар за рад, запошљавање и социјална питања и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова Александар Вулин обишли су 28. септембра избеглице у кампу Принциповац код Шида и поручили да ће Србиjа наставити да се на хуман начин односи према људима коjи долазе из Сириjе и других земаља.
 
Заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић и министар Вулин предали су пун комби зимске одеће, обуће и ћебади, које су грађани Земуна, Београда и читаве Србије прикупили за мигранте у акцији коју је Градска општина Земун организовала у сарадњи са Црвеним крстом Земун. Ковачевић је изразио задовољство што је општина Земун у могућности да помогне избеглицама у прихватном центру и нагласио да ће општина и у будућности, уколико затреба, планирати сличне акције, уз подршку грађана.
 
Дамир Ковачевић је подсетио да је општина Земун прихватила највише избеглих из Хрватске за време рата 90-их година.
„Позивам хрватског премијера Зорана Милановића да, у оквиру своје предизборне кампање, посети Земун и грађане које је држава Хрватска протерала са подручја Републике Српске Крајине и из хрватских градова. Да види како су ти људи овде примљени, и да им објасни зашто су протерани са својих огњишта где су вековима живели много пре настанка хрватске државе,”изјавио је заменик председника општине Земун.
 
Министар Вулин изјавио је да jе наjважниjе да избеглице буду збринуте, на топлом, и да имаjу храну и обезбеђену здравствену негу, и истакао да избеглицама ниjе ускраћена слобода кретања и да могу да иду где хоће у Србиjи. Oн jе додао да избеглице већ месецима долазе у Србиjу, а да земља ни у jедном тренутку ниjе затражила да се затворе границе нити jе била нехумана према њима.
 
„Очигледно је да ће ово лошије време утицати на то да се они спорије крећу и да остају дуже, а ми ћемо за то бити спремни и способни, а надамо се да ће се и сви остали понашати на исти начин“, рекао је Вулин, после обиласка центра на граници Србије и Хрватске, у којем борави неколико десетина миграната.
 
naslovna
 
foto1