ВРТИЋ ”ЗЕМУНСКИ БИСЕР” РЕАЛИЗУЈЕ ПРОЈЕКАТ ”ГНЕЗДО”

13. март 2019.

Вртић ”Земунски бисер” у оквиру Предшколске установе ”Др Сима Милошевић” у сарадњи са Градском општином Земун и ЈКП ”Зеленило Београд” покренуо је пројекат ”Гнездо”, који обухвата активности еколошке и социјалне едукације деце. Иницијатор пројекта било је дете из вртића које је донело напуштено птичје  гнездо у вртић и заједно са другарима и васпитачима кренуло у авантуру пројекта ”Гнездо”.

 

Едукативна радионица ”Сва гнезда света” одржана је 12. марта у сарадњи са еколозима из Градске општине Земун. Сарадници из Општине су припремили око 120 примера интересантних гнезда свих врста животиња, а деца су постављала слике гнезда разних облика и врста на карти света коју су сами направили. На радионици је било речи о понашању животиња, бризи о младима, условима живота који условљавају изградњу гнезда од различитих материјала, градитељским вештинама птице ткача, орлова, колибрија, патака, змија, паукова, термита, крокодила, веверица и бројних других, деци интересантних врста животиња.

 

Посебна је пажња посвећена разговору са децом о бризи родитеља о младима и повезивању теме бриге о младима са темом гнезда као симболом дома, породице, топлине и сигурности. У сарадњи са родитељима и уз велику посвећеност васпитачица деца су се веома ангажовала у изради бројних инсталација, макета гнезда и  цртежа при чему су користила метеријале за рециклажу – киндер јаја, пластичне чаше, перје, старе рамове, кутије, дрвене предмете, папир, чепове, пластичне флаше и друге материјале.

 

У плану је и изградња великог гнезда у дворишту вртића у коме ће деца моћи да се играју. Градска општина Земун и ЈКП ”Зеленило Београд” су се ангажовале око набавке материјала за изградњу гнезда и учествоваће у овој активности, која ће се реализовати првих дана пролећа.