УСПЕХ КУЛТУРНО – УМЕТНИЧКОГ ДРУШТВА „БАТАЈНИЦА“

11. јануар 2017.

 
Током 2016. године сви ансамбли културно-уметничког друштва „Батајница“ одиграли су укупно 92 наступа. Учествовали су на разним културним догађајима, као домаћини или као гости и представљали српску традицију и културу широм света.
 
Чланови КУД „Батајница“ Николина Деспот и Милош Мутапчић су идејни творци и учесници музичко-филмског пројекта „Српска фолклорна прича“, финансираног из фондова Европске уније и „Темпус пројеката“, који је и приказан на Првом каналу Радио-телевизије Србије почетком августа 2016. године. Посетили су Бугарску, Русију и Француску.
 
Са поносом се истиче путовање у Русију, у Санкт-Петербург, где су положили камен-темељац за изградњу прве српске цркве посвећене цару Лазару и цару Николају и били носиоци значајног културно-духовног програма.
 
У Француској, на чувеном фолклорном фестивалу у Дижону, који је 2016. године прославио 70 година постојања, Први ансамбл КУД „Батајница“ освојио је плакету „Златно руно“ и постигао успех за памћење.
 
Свечаним годишњим концертом 24. децембра 2016. године, кроз песму и игру пронели су заоставштину својих предака и приказалали како се негује, чува и баштини традиција српског народа.
 
NASLOVNA