УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ ЗА 270 СТАНОВА ИЗБЕГЛИЧИМ ПОРОДИЦАМА У КАМЕНДИНУ

21. јун 2019.

 

У земунском насељу Kамендин на Светски дан избеглица – 20. јун, уручени су кључеви 270 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, с пребивалиштем на територији Београда.

Заменик председника Градске општине Земун и председник Савета за миграције Дамир Ковачевић, уручио је кључеве једној од породица која сада у Земуну има свој нови дом.

Станови су изграђени у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма (РСП).

Вредност изведених радова је 7,9 милиона евра, а средства су обезбеђена из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија, а Град Београд је донирао земљиште и инфраструктуру у укупној вредности од 226 милиона динара.

Kамен темељац за изградњу ових 270 станова положен је 17. новембра 2017. године.

Свечаном уручењу кључева присуствовали су бројни званичници из Србије, представници донатора, страних амбасада, међународних организација, државних институција и корисници.

Окупљеним породицама, које су дуго чекале свој кров над главом, обратили су се први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и  председник Kомисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић, у име највећег донатора, Делегације Европске уније у Србији, говорио је шеф сектора за сарадњу, Ингве Енгстром. У име Града Београда обратио се градоначелник проф. др Зоран Радојичић. Скупу су се обратили и амбасадор Сједињених Америчких Држава, Kајл Скат, вицегувернер Банке за развој Савета Европе, Томаш Бочек, амбасадор Швајцарске Филип Ге, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, Андреа Орицио, као и Ханс Ф. Шодер, шеф Представништва УНХЦР-а  у Србији и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић,

Догађају је присуствовала и секретарка за социјалну заштиту Града Београда Наташа Станисављевић.

Регионални програм стамбеног збрињавања заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Kипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.