У ЗНАК СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ ЈЕВРЕЈЕ

01. август 2016.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић, чланови Јеврејске општине Земун и представници Савеза јеврејских општина Србије положили су венце на споменик ”Жртвама фашизма 1941-1945”, који се налази на Земунском гробљу, у знак сећања на страдале суграђане – Јевреје, депортоване сточним вагонима у логоре Јасеновац и Стара Градишка 27. јула 1942. године.
 
”Сарадња између општине Земун и свих националних заједница огледа се у изражавању пијетета према свим жртвама које су невино страдале како би ми данас живели у слободи. Врата наше општине су отворена за све наше грађане. Као и до сада трудићемо се да вам стојимо на располагању”, рекао је Матић.
 
На комеморацији су прочитана имена свих земунских Јевреја који су страдали у фашистичким логорима смрти. Одвођење у логоре и убијање Јевреја било је последица околности насталих разбијањем југословенске државе и стварањем немачког окупационог система у Србији, што је подразумевало организацију репресивног апарата и увођење антисемтских прописа. Само је мањи део припадника јеврејске заједнице у Србији успео да преживи, скривајући се уз помоћ својих српских суграђана, бежећи на италијанску окупациону зону или се прикључујући партизанским јединицама.
 
NASLOVNA Jevrejsko groblje
 
FOTO1 Jevrejsko groblje