У ЗЕМУНУ ПОСТАВЉЕНА СКУЛПТУРА ”ПЛОД 6”

30. новембар 2016.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић са сарадницима, главни урбаниста Града Београда Милутин Фолић и градска секретарка за културу Ивона Јевтић присуствовали су свечаном откривању скулптуре ”Плод 6” ауторке ликовне уметнице Олге Јанчић.
 
”Спроводећи јединствену политику Града Београда и општине Земун још један урбани џеп на територији наше општине добија потпуно нови изглед. Постављањем скулптуре Олге Јанчић, учинили смо да овај део Земуна добије потпуно нови изглед. Као што смо озеленили овај простор и поставили систем за наводњавање, тако сређујемо и пешачку зону Господске улицe, нашу Кнез Михаилову. Поносни смо што ће ово уметничко дело бити још један бисер у ниски скулптура које красе Земунски парк, Кеј и многобројне тргове и улице”, истакао је Матић.
 
Скулптура се налази на зеленој површини испред Камерене опере и театра ”Мадленијанум”, на месту где земунски историчари кажу да се налазило Римско позориште у време древног Таурунума.
 
”Вајарка Олга Јанчић даровала је Граду Београду 1993. годне својих 90 скулптура. Постављањем ове скулптуре ми јој се на неки начин одужујемо за све оно што је учинила како за град, тако и за српску уметност. У наредном периоду и други делови града биће оплемењени савременим уметничким делима”, рекао је Фолић.
 
Олга Јанчић је завршила Академију ликовних уметности у Београду код професора Лојза Долинара и Томе Росандића. Учествовала је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству, а прву самосталну изложбу одржала је 1959. године у Београдy. Један је од оснивача групе ”Простор 8”.
 
NASLOVNA
 
FOTO 1