У ЗЕМУНУ ОБЕЛЕЖЕН ВЕК ДРУШТВЕНЕ БРИГЕ О ДЕЦИ

20. мај 2019.

У Канцеларији за младе ГО Земун 18. маја округлим столом на тему ”100 година друштвене бриге о деци у Земуну и од формирања Друштва за заштиту деце у Земуну” обележен је значајан јубилеј, век институционалне и континуиране бриге о деци и младима у Земуну.

 

На округлом столу су учествовали бивши и садашњи протагонисти и активисти институција и удружења која се баве организованом бригом о деци и младима.

 

Скуп је отворио дугогодишњи секретар и председник Друштва ”Пријатељи деце Земун” Милан Илијин Мицко чијом заслугом је организован овај округли сто, сакупљена и презентована грађа која се бави овом тематиком.

 

Многобројни учесници скупа говорили су о темама које су сегментисане по раздобљима   развоја друштвене бриге о деци и младима. Први сегмент се односио на рад часописа ”Дечији пријатељ” који је издаван 1875, 1876. и 1877. године. Затим је било речи о Дечјем дому у Улици цара Душана 57 од 1919. до 1941. године, о Дому пионира ”Анђа Ранковић” и пионирским програмима од 1945. до 1990. године. Изнети су подаци о активностима Друштва за бригу и старање о деци у периоду од 1952. до 1990. године, деловању ”Пријатеља деце Земуна” од доношења Конвенције о правима детета 1989. године.

 

Округли сто је заокружен дебатом о новим тенденцијама и повезивању актера у раду са  децом и младима Земуна, Београда и Србије.

 

Учешће у раду округлог стола узели су Љиља Зоркић, Драган Стојковић, Драган Руменчић и многобројни посвећеници рада са децом и младима.