У ЗЕМУНУ НОВИ ЦЕНТАР ЗА СРПСКУ ЖЕЛЕЗНИЦУ

09. септембар 2019.

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић и потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовали су 9. септембра почетку радова на изградњи и модернизацији Техничко-путничке станице Земун.

Дејан Матић, председник општине Земун, истакао је да јединствена политика Владе Србије, града Београда и градских општина доноси резултате и да ће овим пројектом Земун бити уписан на мапу саобраћајне инфраструктуре државе.

”Поред тога, у Земуну градимо и пристан за међународне бродове, а наредне године, како смо и обећали, грађани Батајнице добиће петљу и прикључење на обилазницу око Београда”, рекао је председник Матић.

Како је истакла министарка Михајловић овај пројекат је од изузетне важности за железнице Србије, јер ће нова станица у Земуну допринети да брже, боље и ефикасније одржавамо возове.

”До краја 2020. године реконструисаћемо 800 километара пруга, градимо брзу пругу Београд-Будимпешта, уложили смо до сада 200 милиона евра у нове возове и још сто милиона ће бити уложено. Наш циљ је да грађани пожеле да уђу у нове возове и користе железницу”, рекла је министарка проф др. Зорана Михајловић и захвалила се општини Земун, јер без ангажовања локалних самоупрва овакви пројекти се не могу реализовати.

Техничко-путничка станица Земун гради се између железничких станица Земун и Земун Поље на површини од 35 хектара. По звршетку радова који су планирани за крај 2021. године железничка компанија ”Србија Воз” добиће савремену станицу за одржавање електро-моторних гарнитура, локомотива и путничких кола.

Почетку радова на изградњи и модернизацији Техничко-путничке станице Земун присуствовали су и представници ”Србија воза”, ”Енергопројекта”,  као и представници других институција.