У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ”СЕЦЕСИЈА У СТАРОМ ЈЕЗГРУ ЗЕМУНА”

03. новембар 2017.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић и секретар Скупштине градске општине Земун Марко Јанковић присуствовали су 3. новембра отварању изложбе ”Сецесија у старом језгру Земуна”, коју је Завод за заштиту споменика културе града Београда приредио у Завичајном музеју Земуна.
 
Изложба на најбољи начин промовише вредности градитељског наслеђа Земуна. Сведочи о многим фазама развоја најразличитијих стилских токова који су се смењивали у његовој бурној историји. Бољим сагледавањем и вредновањем градитељског наслеђа, изложба доприноси изграђивању савеснијег односа према наслеђу. Расветљавајући и указујући на богато градитељско наслеђе у духу сецесије, доказује се значајна позиција Земуна на мапи средњоевропских градова.
 
Изложбу је отворио заменик градоначелника града Београда Андреја Младеновић, који је том приликом напоменуо да је Град Београд почео да обнавља фасаде – сведоке градитељства и историје. Завод за заштиту споменика културе је наставио да спроводи овај пројекат, тако да је у плану да се у Старом језгру Земуна санира близу 70 фасада.
 
Присутнима су се обратили и в.д. директора Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић и ауторка изложбе Александра Дабижић, историчар уметности, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе.
 
Изложба ће бити отворена за посетиоце током новeмбра.