ОТВОРЕН 21. ЗЕМУНСКИ МЕЂУНАРОДНИ САЛОН КАРИКАТУРЕ

02. јун 2016.

 
Под покровитељством ГО Земун 1. јуна отворен је 21. Земунски међународни салон карикатуре. Тема овогодишњег Салона је ”Олимпијске игре од антике до Бразила”.
Од оснивања, 1996. године, земунски Салон спада међу најцењеније манифестације те врсте и ужива веома висок реноме међу светски познатим карикатуристима.
 
Цртачи из 77 земаља са свих континената послали су своје радове, а жири је селектовао најбоље за изложбу и каталог и одредио победнике. Прву награду је освојио карикатуриста Душан Петричић, који је један од најзначајнијих представника Земунске школе карикатуре, друга награда је припала Полу Лерсу из Луксембурга, док је трећа награду добио Данијел Бошар из Швајцарске.
 
Поред смешне стране спорта, карикатуристи су презентовали и негативне аспекте који оптерећују данашњи врхунски спорт, пре свега допинг и подмићивање на такмичењима. Указивањем на те феномене спорта, карикатуристи су се показали као одговорни критичари негативних појава које бацају лоше светло на спорт и сасвим одударају од првобитне идеје оснивача модерних олимпијских игара барона Пјера де Кубертена.
 
Истог дана отоврен је и Земунски музеј карикатуре у ОШ ”Светозар Милетић”. У музеју се налази више од 15 хиљада оригиналних карикатура аутора из целог света и библиотека од хиљаду наслова посвећених карикатури.
 
NASLOVNA Zemunski međunarodni salon karikature
 
FOTO 1 21. Zemunski međunarodni salon karikature
 
FOTO 2 Zemunski međunarodni salon karikature