У ЧАСТ ОТАЏБИНЕ

13. октобар 2016.

 
Делегација Атлетског клуба ”Племенито срце” је посетила Општину Земун и том приликом уручена је Споменица дугогодишњем добротвору и пријатељу клуба Славиши Топаловићу, помоћнику председника Општине Земун.
Члан клуба Драган Петровић предао је Топаловићу споменицу за изузетан допринос који је пружио у реализацији међународног меморијално хуманитарног маратона ”Част отаџбине” поводом 100 година битке на Кајмакчалану.
Помоћник председника је са посебним пијететом примио камен са Кајмакчаланa, који симболише победу Српске војске у Првом светском рату и дух народа који никада не одустаје у одбрани отаџбине.
Чалнови Атлетског клуба “Племенито срце” су 10. септембра 2016. године испред манастира Привина Глава код Шида кренули на пут дуг 1000 километара, до
Кајмакчалана, највишег врха планине Ниџе, на самој граници Грчке и Македоније.
Топаловић се захвалио члановима клуба на подвигу и мисији коју спроводе обележавајући значајне датуме славне историје Србије, чувајући тако од заборава хероје, јуначке подвиге и епске победе наших предака.
 
Иначе, победа на Кајмакчалану имала је посебан значај и због чињенице да је то била прва победа Срба, после повлачења из отаџбине.
 
После Првог светског рата, на Кајмакчалану је подигнута капела – костурница, односно спомен црква. На њој је стајао натпис, посвета краља Александра Карађорђевића: “Мојим див-јунацима неустрашивим и верним, који грудима својим отворише врата слободи и осташе овде као вечни стражари на прагу отаџбине.”
 
naslovna kajmakcalan
 
foto 1 kajmakcalan
 
foto 2 kajmakcalan