ТРАДИЦИОНАЛНА ПОДЕЛА ДЕЧИЈИХ АУТОСЕДИШТА ПОРОДИЉАМА

24. јул 2019.

 

У организацији Градске општине Земун, 23. јула одржана је трибина ”Промоција употребе заштитних система у циљу превентиве у саобраћају”. Том приликом, председник Скупштине Градске општине Земун и председник општинског Савета за безбедност саобраћаја на путевима Ненад Врањевац и секретар Скупштине Градске општине Земун и члан општинског Савета за безбедност саобраћаја на путевима Марко Јанковић, по други пут у 2019. години, поделили су сто аутоседишта породиљама са територије ГО Земун, од укупно 400 колико је планирано у овој години.

 

”Градска општина Земун је одавно препознала потребу да се родитељима помогне у едукативном смислу, али и да добију дечије аутоседиште. На тај начин, заједничким напорима са Агенцијом за безбедност саобраћаја утичемо на то да се проценат правилне употребе дечијих аутоседишта подигне на максималан ниво. Статистика је показала да је још увек велики проценат родитеља који неадекватно превози децу у аутоседиштима или их не користе. Због тога смо ми и ове године определили средства за 400 аутоседишта која ће до краја године бити подељена родитељима”, рекао је Врањевац.

 

О проблему страдања деце путника у саобраћају и примерима добре праксе локалних савета у повећању безбедности на путевима  говорио је Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја, који је уједно одржао и теоријску обуку. Стаматовић је нагласио да су активности Савета за безбедност саобраћаја на путевима Градске општине Земун одличан пример како се са локала може утицати на глобалну агенду саобраћајне безбедности.

 

Практични приказ правилног постављања аутоседишта у возило и начине везивања појасева аутоседишта одржала је активисткиња Удружења ”Родитељ” Јелена Билић.