ТРАДИЦИЈА КОЈА ТРАЈЕ – БАТАЈНИЧКА ФИЈАКЕРИЈАДА

29. јул 2019.

 

Под покровитељством Градске општине Земун и у организацији Коњичког клуба Срем, 28. јула одржана је 22. Батајничка фијакеријада.

Догађају су присуствовали председник Градске општине Земун Дејан Матић и секретар Скупштине градске општине Земун Марко Јанковић.

Отварајући ову престижну, традиционалну манифестацију са 40 учесника, председник ГО Земун Дејан Матић је нагласио да Градску општину Земун карактерише њена разноликост и богата понуда културно-уметничког програма.

”Спроводећи политику равномерног развоја Земуна, која подразумева исте услове за одржавање културних манифестација и неговање традиције у Земуну, сваке године у Батајници одржава се Фијакеријада, живо сећање на традицију угледних породица које су гајиле и данас гаје врсне коње. Сама чињеница да ова манифестација траје 22 године показује да то има вредност и квалитет. Измене Статута Града Београда и нама су као градској општини дале већа овлашћења, те ћемо настојати да то искористимо што се тиче планске документације, развоја инфраструктуре и планова и пројеката за развој општине. Намеравамо да поред Културног лета у Батајници годишњим планом догађаја из области културе обухватимо и ову манифестацију, али и чувену Рибијаду која се одржава 1. септембра на Дунаву”, рекао је Матић.

Манифестација је имала такмичарски и ревијални део, с јасном тенденцијом да традицију очува и однегује приљежније него до сада увођењем такмичарске категорије у јуниорској конкуренцији трка двопрега у прецизности и брзини.

Породице Степановић, Добрић, Бешлић, Баришић, Кнежевић, Бунош, Гавриловић, Марковић, Иванишевић, Ровић, Петковић, Станисављевић, Страживук, Михајловић, Ћулум, Чикош, Петровић, Зарић, Богуновић, Марјановић и многе друге из Батајнице уписале су се у анале КК Срем, негујући богату војвођанску традицију и љубав према овим  племенитим животињама.

Прелепој смотри коња је претходио наступ КУД ”Младост” из Нове Пазове које 66 година негује и чува народну традицију. Поред липицанера, лепотом су на Батајничкој фијакеријади пленила и грла холандске расе – фригијски црни коњ Танго и пар риђих KWPN парадних лепотана из чачанске ергеле. У тркама прецизности и брзине двопрега и четворопрега, као и у ревијалној паради најлепших пастува и кобила учествовале су ергеле из Добановаца, Јабуке код Панчева, Чачка, Војке, Београда, Обреновца и домаћини из Батајнице.