ТЕСЛИН ДАН У ЗЕМУНУ

11. јул 2018.

Поводом обележавања 162. године од рођења Николе Тесле, у кули на Гардошу отворена је изложба Музеја Николе Тесле “Фотографије из Теслиног албума”, ауторке Иване Зорић, кустоса Музеја.

 

Изложбу је свечано отворио Владимир Јеленковић, дугогодишњи директор Музеја Николе Тесле, који се том приликом захвалио Градској општини Земун што је, попут Њујорка, Филаделфије, Перта и Загреба, препознала велики значај очувања успомене и промоције Теслиног лика и дела и манифестацију “Теслин дан” уврстила у програм редовних годишњих манифестација.

 

Председник Скупштине ГО Земун Ненад Врањевац истакао је да Општина по девети пут обележава овај значајан празник посвећен Николи Тесли – савременику будућности.

 

“Јубилеј заказан за наредну годину прилика је да десети по реду Теслин дан обележимо разноврснијим и богатијим програмом, какав овај велики научник и заслужује, а у организацији новоуспостављеног Туристичко-културног центра Земун, као јавне установе”, рекао је Врањевац.

 

На 12 паноа приказан је пресек Теслине заоставштине од хиљаду фотографија, слајдова и фотографских плоча. Најстарија фотографија датира из периода Теслиног школовања, а последње које је велики научник сачувао израђене су 1942. године. На фотографијама су забележени Теслини радови у лабораторијама, сусрети са пријатељима, сарадницима и знаменитим личностима.

 

Захваљујући сарадњи Уметничког атељеа и галерије “Чубрило” са Музејом Николе Тесле, публика ће до краја јула бити у прилици да погледа ову изузетну изложбу.