СТАЗАМА НАШИХ ПРЕДАКА

29. мај 2017.

 
КУД ”Ћирило и Методије” по седми пут организовао je Фестивал фолклора ”Стазама наших предака” у избегличком насељу Бусије. Уједно је обележен и јубилеј, 20 година од оснивања насеља, под мотом ”Од сремске оранице до најлепшег и најмлађег београдског насеља”.
 
Том приликом, заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић је рекао да су Бусије симбол Васкрсења, борбе и опстанка свих оних који су прогнани.
 
”Више од пола милиона Срба је напустило своја огњишта. Многи од њих су пре две деценије поставили темеље свога живота у земунским насељима. Поносни, сведочимо колико је труда уложено да Бусије изгледају као и свако друго насеље, које се развија и расте. Млади које данас овде видимо на најлепши могући начин негују традицију својих предака и показују другима величину и раскош баштине која је уткана у српско биће”, истакао је Ковачевић, нагласивши да ће Градска општина Земун и надаље бити иницијатор пројеката, који се у сарадњи са Градом Београдом и Владом Србије спроводе са циљем подизања квалитета живота свих грађана.
 
Поносни Крајишници су многобројним званицама показали обичај косидбе на традиционални начин, а ”кршни момци” су се надметали у ”Пастирском вишебоју”.
 
Поред домаћина КУД ” Ђирило и Методије”, у програму су учествовали: АКУД ”Шпанац” из Београда, КУД ”Милан Егић” из Приједора, КУД ”Луча Романијска” из Соколца, КУД ”Радост” из Раковице, КУД ”Будућност” из Добановаца и КУД ”Пећинци” из Пећинаца.
 
Фестивал је званично отворио протојереј-ставрофор Милорад Нишкић, а госте су поздравили заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.