СВЕЧАНО ОТВОРЕН 44. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

28. јун 2019.

 

У Позоришту лутака Пинокио 27. јуна свечано је, ревијом костима Александре Пецић, а потом уручењем Кључа Земуна глумици Елизабети Ђоревској, председник Градске општине Земун Дејан Матић отворио 44. Међународни фестивал монодраме и пантомиме.

”Градска општина Земун покровитељ је овог у целом свету познатог Фестивала. Већ за који дан отворићемо и ‘Лето на Гардошу’. Водимо рачуна да приближимо културне садржаје свим грађанима Земуна, те је и ове године отворено ‘Културно лето Батајница’. Све то говори да смо на добром путу и да се трудимо да све традиционалне манифестације одржимо, подижући ниво и квалитет програма, а истовремено радимо на новим пројектима и уметничким садржајима”, рекао је председник Матић и Кључ Земуна уручио драмској уметници Елизабети Ђоревској.

Захваљујући се на указаној части Ђоревска је изразила наду да ће овако леп и значајан фестивал бивати све бољи и квалитетнији и такмичење назвала ”витешким маратоном”.

Свечаном отварању Фестивала присуствовао је и секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић.

Позната драмска уметница Анђелка Прпић монодрамом ”Шта ме снађе” по тексту Небојше Ромчевића отворила је прво, од четири такмичарских вечери Фестивала, засмејавши публику готово документаристичком бурлеском наше свакодневице.

У наставку је своју комплетно ауторску монодраму ”Пјеро” извео Александар Алиев у продукцији Театра 199 из Софије.

Подсетимо да ће се у такмичарској селекцији 44. Међународног фестивала монодраме и пантомиме наћи 11 представа, седам монодрама и четири пантомиме, поред домаћих и из Хрватске, Републике Српске, Бугарске, Грузије и Немачке. Последње вечери Фестивала, 30. јуна, стручни жири и жири публике доделиће Златне колајне најбољим представама.

 

ПРОГРАМ: https://festmono-pan.org.rs/program