СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЗЕМУНА У II СВЕТСКОМ РАТУ

23. октобар 2015.

 
Поводом обележавања Дана ослобођења Земуна у Другом светском рату, 22. октобра, одржана је Свечана академија у Дому ваздухопловства, у присуству бораца Народноослободилачког рата, представника Војске Србије и многобројних званица.
 
Свечаној академији присуствовао је председник општине Земун Дејан Матић, заменик председника Дамир Ковачевић, руководство општине Земун, заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Душко Жарковић, командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Предраг Бандић, представник амбасаде Руске Федерације господин Михаил Ћиликов, председник Градског одбора СУБНОР-а пуковник Бора Ерцеговац и председник секције бораца Шесте личке дивизије ”Никола Тесла”, генерал Андрија Рашета.
 
Испред општине Земун присутним борцима и представницима јавног живота Земуна и Београда обратио се заменик председника Дамир Ковачевић.
 
„Данас се сећамо великог историјског датума када је пре седамдесет једне године Земун ослобођен од фашизма, те идеологије зла која је народима света нанела највише жртава у историји људске цивилизације. Окупили смо се да се заједно подсетимо на тренутке славе, и на велика страдања у време када је освајана толико жељена слобода. Одајемо почаст народним херојима и храбрим појединцима, који заслужују да њихова имена носе земунске и београдске школе, насеља, установе и улице. Памтимо јунаштво и одајемо почаст сваком официру и борцу Црвене армије, који је на улицама Београда и Земуна оставио свој живот. Србија се достојно сећа својих хероја чији је пут ка данашњем дану био тежак и величанствен. Настављајући нашу победничку традицију не смемо заборавити догађаје који су нас одредили као слободарски народ, увек на страни правде и победника, а то је квалитет који уграђујемо у светску историјску баштину. Данас, живећи у слободи, не заборављамо наше страдање, али се морамо запитати имамо ли права да опростимо злочинцима у име њихових жртава? Сматрам да ја немам то право“, рекао је Дамир Ковачевић.
 
У културно-уметничком програму учествовали су КУД „Седмица“ из Угриноваца, хор ОШ „Петар Кочић“, хор музичке школе „Коста Манојловић“, Правно-биротехничка школа „Димитрије Давидовић“ и КУД „Кордун“.
 
Члан Већа општине Земун Драган Матијевић и помоћник председника Карло Квапил положили су у преподневним часовима венац на Споменик палим борцима од 1941-1945, у присуству борачких удружења, поштовалаца и многобројних грађана Земуна.
 
Борбе за ослобођење Земуна отпочеле су одмах по преласку партизанских и јединица Црвене армије преко Савског моста, 21. октобра 1944. године. После тешких борби у ноћи између 21. и 22. октобра ослобођена је Бежанија, а у јутро 22. октобра, после сламања отпора на аеродрому и код железничке станице, ослобођен је Земун.
 
насловна
 
foto 0
 
DSC_1560
 
фото1
 
фото2
 
фото4 (2)