СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНЕ ОДБРАНЕ

25. децембар 2018.

Свечана академија поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране одржана је 24. децембра у Дому ваздухопловства у Земуну, у присуству изасланика председника Републике Србије, министра одбране Александра Вулина, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, заменика председника Градске општине Земун Дамира Ковачевића, припадника Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, локалних самоуправа, верских заједница и бројних гостију.

 

У име председника и врховног команданта Војске Србије, министар Вулин честитао је Дан РВ и ПВО свим припадницима.

 

”Нема те армије која за себе може да каже да је издржала оно што сте издржали ви, нема тог ваздухопловства које може да каже да је летело слободним небом изнад своје земље са размерама такве премоћи, нити такве ПВО која може да каже да је са таквим системима успевала да обори најсавременије авионе на свету”, истакао је министар Вулин.

 

Честитајући празник свим припаднцима, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић је истакао да су се у историји вида дугој више од века, смењивали периоди просперитета, али и бурни периоди, када су се бранили и одбранили држава и народ, додајући да данас можемо бити поносни на све припаднике РВ и ПВО јер су увек били на висини задатка, али и што су љубав према отаџбини и слободи стављали испред својих живота.

Сумирајући резултате у години за нама, генерал Жарковић је истакао да је наредна година она у којој се наставља модернизација и развој вида, јер се очекује опремање кључним борбеним средствима, која су гарант слободног српског неба уз потпуно оспособљено и високомотивисано људство.

 

Одлуком команданта РВ и ПВО, за дугогодишњу и успешну сарадњу Плакета РВ и ПВО додељена је Агенцији за контролу летења, а коју је генерал Жарковић на свечаности уручио директору Предрагу Јовановићу.

 
Дан РВ и ПВО обележава се у знак сећања на 24. децембар 1912. године када је, на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног Ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.