СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ДАНА РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНЕ ОДБРАНЕ

25. децембар 2019.

 

Поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, у Дому ваздухопловства у Земуну 24. децембра одржана је свечана академија којој су присуствовали председник Градске општине Земун Дејан Матић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, верских заједница и бројни гости.

Присутнима се обратио командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, који је захвалио државном и војном руководству што су подршци којом је обезбеђено да РВ и ПВО одговори захтевима времена и буде на висини задатка, и истакао да ће процес опремања вида бити настављен.

Свечана академија поводом Дана РВ и ПВО настављена је драмским рециталом у коме су учествовали глумци, Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије, Уметнички ансамбл Министарства одбране ”Станислав Бинички”, вокални солисти Душан Свилар и Елеонора Баруџија.

Свечано је било и у 204. ваздухопловној бригади на аеродрому ”Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници где је смотри присуствовао помоћник председника ГО Земун Милорад Радуловић.

Дан РВ и ПВО обележава се у знак сећања на 24. децембар 1912. године када је, на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног Ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.

Схватајући значај ваздушног простора и ваздухоплова за вођење рата, Србија је била међу првих 15 земаља у свету које су увеле ваздухопловство у своје оружане снаге.