”СТАЗОМ ЗДРАВЉА” ЛИДОМ

21. јул 2016.

 
Популарно земунско купалиште Лидо најистуренији је шпиц Великог Ратног острва и припада трећој зони заштите. У другој зони заштите – рекреативној зони, се последњих година, у току лета, организује обилазак острва ”Стазом здравља”. Овај вид рекреације уз едукацију постао је изузетно омиљена тура многих љубитеља природе.
 
Стога не чуди што су групе посетилаца 6, 13, и 21. јула 2016. године бројале и по стотину грађана – пут око срца острва један је од најбољих начина да се обогати летњи садржај.
 
Водичи кроз ову оазу природе су стручна лица из општине Тања Кукобат и Зоран Мутавџић, који уз занимљиву причу о настанку Великог Ратног острва, његовој бурној историји, значају за главни град, мерама и начинима заштите и, свакако, пребогатом биљном и животињском свету који га настањује, обилазак претварају у незаборавну авантуру, која се радо препоручује пријатељима. Подршку овим едукативним еколошким пешачким турама пружају и стручњаци из Завода за заштиту природе Србије, који пружају стручна објашњења за све оне који желе о живом свету острва да сазнају нешто више.
 
Ово алувијално острво, заштићено је природно добро и преко лета је повезано са обалом понтонским мостом, те грађани могу да га посете, проведу време на чувеној плажи „Лидо“ и у шетњи „Стазом здравља“ упознају раскошну и очувану природу острва.
 
Наредни обиласци су већ 23. и 27. јула, а полазак је у 9 часова са пункта код шатора Дома здравља Земун, на улазу на Велико Ратно острво.
 
naslovna obilazak lida
 
foto1 obilazak lida