СПОМЕНИЧКО И КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ ЗЕМУНА

03. октобар 2018.

Предавањем на тему ”Европска година културног наслеђа – уметност дељења на примерима културног наслеђа у Земуну” и програмом ”Споменичко и културно наслеђе Земуна”, које су 2. октобра у великој сали у Косовској 9 одржале проф. др Весна Марјановић, Александра Дабижић и Александра Николић, сумирањем стања на терену и анализом одговора учесника електронске анкете завршена је манифестација Дани европске баштине у Земуну. Ова манифестација је претходних 18 дана са 22 добро осмишљеним програмима у сарадњи са бројним партнерима, организацијама, институцијама, удружењима и значајним културним посленицима окупила више хиљада заинтересованих грађана свих узраста и из разних делова главног града.

 

Присутне на предавању је у својству домаћина поздравио председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац.

 

”Земун има историју дугу више од 7000 година. Стога је на свима нама један од најважнијих задатака да своју културно-историјску баштину сачувамо, негујемо и очувану је предамо у наслеђе будућим нараштајима”, истакао је Врањевац.

 

О стању споменика, заштићене просторно-амбијенталне целине Старо језгро Земуна, и о плановима Завода за заштиту споменика културе Србије и Београда да ревитализује и обнови материјално културно-историјско наслеђе говорила је Александра Дабижић, руководилац Сектора за матичну културу београдског завода.

 

Проф. др Весна Марјановић, етнолог – антрополог говорила је о нематеријалној, духовној баштини Земуна, коју чине манифестације, обичаји, традиција народа који су своју судбину поделили на нашем простору. Анализирајући резултате спроведене анкете, она је изнела примедбе на ”живе” манифестације и предлоге за нове, које су све присутније у складу са приливом становништва и његовом традицијом и обичајима из некадашњег завичаја, али које настају у новом времену и под утицајем савремених трендова.

 

Оснивач удружења ”Соколина арт” Александра Николић говорила је о наслеђу Земуна из угла природне баштине, са посебним освртом на Дунав и Велико ратно острво, заштићено природно добро у срцу града.