СЛАВА НИКОЛАЈЕВСКЕ ЦРКВЕ

22. мај 2019.

Његова Светост патријарх српски Иринеј служио је 22. маја поводом храмовне славе, Преноса моштију Светог Николаја, свету архијерејску литургију у цркви Светог оца Николаја, архиепископа мирликијског Чудотворца, у Земуну.

 
Многобројни верници у радости празника били су сабрани у најстаријој престоничкој Цркви, која је подигнута 1745. године на месту старије дрвене богомоље, која се помиње још 1573. године.

 

Слави су присуствовали заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, директор Управе за сарадњу са црквама др Милета Радојевић, помоћник директора ове институције др Марко Николић и председник Црквене општине Земун Бранислав Ивановић.

 

Николајевска црква у Земуну се налази у старом историјском језгру Земуна, грађена је у барокном стилу, као једнобродна грађевина са двоспратним звоником. Унутрашњост цркве краси богато изрезбарени иконостас, са иконама које је 1762. године насликао Димитрије Бачевић, један од најпознатијих српских сликара из друге половине 18. века. Црква има једну од најбогатијих ризница старих култних предмета, као и збирку икона из 18. и 19. века. У цркви се чува честица моштију св. апостола Андрије Првозваног.