ШКОЛA ”САВА ШУМАНОВИЋ” СЕ ПРИКЉУЧУЈЕ НА КАНАЛИЗАЦИЈУ И У ПЛАНУ ЈЕ ПРОШИРЕЊЕ ПРОСТОРА

22. март 2017.

 
Председник општине Земун Дејан Матић, заменик председника Дамир Ковачевић,
грaдски мeнaџeр Гoрaн Вeсић, чланица Градског већа Тања Поповић и в.д. секретара за образовање и дечју заштиту Славко Гак и помоћница министра просвете за основно образовање Весна Недељковић обишли су Основну школу ”Сава Шумановић”, у насељу Алтина, где су у току завршни радови на прикључењу на канализациону мрежу.
У наредна два дана се очекује завршетак радова вредних 4,5 милиона динара, чиме ће бити комплетирана инфраструктура школе.
 
”Школа је иначе планирана за 600 ученика, када је отворена похађало ју је нешто више од 300, а сада има више од 900 основаца, због чега су данас многе просторије школе преграђене како би се искористио сваки центиметар простора. Зато Град Београд завршава конкурс за техничку документацију, тако да крајем ове или почетком следеће године можемо да кренемо у радове на надоградњи школе са нових 14 учионица и пратећим садржајима, што ће омогућити да школа прими хиљаду деце”, рекао је Горан Весић, додавши да израду конкурсне документације за избор пројектанта реализује Секретаријат за инвестиције Града Београда.
 
Такође, градски менаџер је истакао да је Град Београд издао дозволу за доградњу вртића у Алтини, који је почела да гради Општина Земун 2007. године и већ је изграђено 800 квадрата. Град Београд ће изградити додатних 800 квадрата, чиме ће се обезбедити место за још 250 деце.
”У Алтини има потребе за још места у вртићима, тако да ћемо заједно са општином наставити да обезбеђујемо нове капацитете”, казао је Весић, додавши да се у Алтини ради и читав низ других инфраструктурних пројеката чији је циљ да живот 20 хиљада становника овог насеља учине комфорнијим.
 
Председник општине Земун Дејан Матић истакао је да се данас на Алтини може видети резултат заједничке политике Републике, Града и Општине.
”Предуслов прикључења школе на канализациону мрежу било је прошлогодишње увођење канализације на Добановачком путу. Тако ће се прикључити и нови вртић, чиме стварамо услове да овај део Алтине буде потпуно комунално уређен. Поред овог пројекта на територији Земуна, у насељу Плави хоризонти такође се ради канализациона мрежа, до краја године очекујемо почетак радова у Батајници на пет километара мреже, у насељу Шангај чекамо на израду планске документације и пркључење на постојећи систем у Батајници, а у Грмовцу нас очекује изградња седам километара водоводне мреже.
Председник Матић је рекао и да је у Угриновцима завршена адаптациј простора који је уступила Општина за вртић, где ће место наћи 50 деце, док се у Бусијама у сарадњи са црквом стварају услови за отварање вртића и школовање деце до четвртог разреда.
Он је истакао да су у току и радови на путној инфраструктури на територији целе општине.
 
”Са таквим радовима нећемо стати јер само тако можемо брже, јаче и боље да градимо бољу Србију”, каже Матић.
 
Директорка ОШ ”Сава Шумановић” Јасмина Тонић захвалила је општинским и градским структурама, као и ЈКП ” Београдски водовод и канализација”, који су помогли да се реше дугогодишњи проблеми школе и створе услови који ће омогућити да се настава обавља на најбољи могући начин.