ШЕСТИ КРАЈИШКИ ОТКОС

22. јун 2015.

 
Светски дан избеглица обележен је 20. јуна традиционалном спортско-културном манифестацијом ”Крајишки откос” у насељу Бусије. Манифестацију је организовала Коалиција удружења избеглица у Републици Србији. Окупљање избеглих и прогнаних из Републике Хрватске почело је служењем помена Србима погинулим током рата у Хрватској у Храму свете браће Кирила и Методија. Породице и сродници положили су венце на споменик жртвама и несталима, а у име организатора присутне је поздравио председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта.
 
Манифестацију ”Шести крајишки откос” отворио је изасланик председника Владе Републике Србије и министар Војске Србије Братислав Гашић. Учеснике манифестације поздравио је и изасланик председника Републике Србије и генерални секретар председника Републике Недељко Тењовић, затим министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, изасланик прeдсeдaвajућег Прeдсeдништвa БиХ Миленко Ристић и комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцућ.
 
Заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић истакао је важност одржавања манифестације у циљу неговања и чувања културног идентитета и обичаја Срба родом западно од Дрине. ”Крајишки откос је симбол саборности и етоса нашег народа који се изображава у храбрости, витештву, вредноћи и правдољубивости”, истакао је Ковачевић.
 
Поред такмичења косаца одржано је такмичење у народним спортским играма. Многобројни гости имали су прилику да виде и богат културно-уметнички програм и изложбу слика и рукотворина.
Република Србија и ове године дочекује Светски дан избеглица као једна од пет земаља у свету са продуженом избегличком ситуацијом. Од 618.000 људи (266.000 из БиХ и 330.000 из Хрватске), који су током ратова 1991.-1995. године добили заштиту признавањем избегличког статуса у Србији, 35.295 њих још увек се налази у статусу избеглице.
 
Број оних који су и даље у стању егзистенцијалне потребе је далеко већи, а сличну судбину дели и више од 203.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије, као и 18.000 лица која су се раселила на подручју Косова и Метохије. Своју хуманост и поштовање међународних конвенција и стандарда у области људских права, Србија је показала и према нешто више од 22.000 тражилаца азила који су током првих шест месеци 2015. године, барем на кратко, уточиште потражили у нашој земљи.
 
naslovna krajiska
 
foto 1 krajiski
 
foto 2 krajiski
 
foto 3 karjiski
 
foto 4 krajiski
 
foto 5 krajiski