САВЕТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ПРОМОВИСАО ПРОЈЕКАТ ”ПЕТАРДЕ НИСУ ИГРАЧКЕ”

20. новембар 2017.

 
Савет за безбедност Градске општине Земун у сарадњи са Полицијском станицом Земун, Ватрогасно-спасилачком јединицом Земун, Домом Здравља Земун, a уз подршку Мисијe ОЕБС у Србији и Банкe Societe Generale у оквиру пројекта ”Петарде нису играчке” организовао је прво предавање за ученике земунских основних школа.
 
Симболично, промоција пројекта одржана je 20. новембра, у Полицијскоj станици Земун, на дан када је Генерална Скупштина Уједињених нација 1954. године установила Светски дан детета – осмишљен да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.
 
Овај Пројекат је осмишљен да би децу узраста нижих разреда основних школа упознао са последицама коришћења пре свега петарди и на тај начин их заштитио од свих нежељених појава. Као саставни део Пројекта осмишљен је штампани материјал и магнети који саветима штите децу од употребе пиротехничких средстава.
 
Земунски основцима су се обратили државна секретарка Министарства унутрашњих послова РС Биљана Поповић Ивковић, председник Савета за безбедност и секретар Градске општине Земун Марко Јанковић, шеф Мисије ОЕБС у Србији амбасадор Андреа Орицио и менаџерка експозитуре Земун Банке Societe Generale Вера Јовић.
 
У оквиру једног школског часа, уз видео материјал, полицијски службеник, ватрогасац и педијатар су објаснили деци последице које могу настати од коришћења петарди, почев од законских последица, пожара, па све до озбиљних повреда. Догађају су присуствовали шефица Одељења за реформу полиције при Мисији ОЕБС-а Дениз Мацолани, члан Савета за безбедност и председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац, представници МУП-а, Дома здравља Земун, Ватрогасно-спасилачке јединице Земун, Центра за социјални рад и Банке Societe Generale.
 
Реализација пројекта је започета пред припреме за прославу Нове године када набавком легалних и илегалних петарди и других пиротехничких средстава долази до повреда које могу довести и до трајног инвалидитета.
 
”Пројекат је део ширих активности које спроводи Градска општина Земун у оквиру превенције вршњачког насиља. Први сегмент пројекта односи се на циљну групу којом ћемо се бавити у децембру, а то су ученици земунских основних школа. Други део односи се на родитеље који треба да се упознају са санкцијама уколико њихова деца користе пиротехничка средства и трећи сегмент је подршка локалне заједнице легитимитету најављених измена Закона о јавном реду и миру”, рекао је председник Савета за безбедност и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић
 
Државна секретарка МУП РС Биљана Поповић Ивковић нагласила је да пиротехничка средства могу заувек променити нечије детињство. То је један од разлога због којег је Министарство унутрашњих послова Републике Србије иницирало измене и допуне Закона о јавном реду и миру. Овим законом биће пооштрена казнена политика. Амбасадор Андреа Орицио није крио задовољство што су сви сегменти друштва ангажовани у превентивним активностима које су кључ безбедног друштва и изнео да ће актуелни пројекат Савета за безбедност ГО Земун бити пример добре праксе који треба и друге локалне заједнице да усвоје. Менаџерка експозитуре Земун Банке Societe Generale Вера Јовић подсетила је да ова банка као друштвено одговорна компанија у свом пословању издваја значајна средства која су нарочито усмерена на пројекте везане за децу и младе.
 
Свечаност промоције пројекта увеличали су ученици Музичке школе ”Коста Манојловић” који су извели пригодан музички програм, a кроз фазе пројекта присутне је водила припадница Полицијске станице Земун Исидора Радовановић.