РУКОВОДСТВО ОПШТИНЕ ЗЕМУН ОБИШЛО РАДОВЕ НА ГАРДОШКОЈ ТВРЂАВИ

13. август 2019.

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић и секретар Скупштине градске општине Земун Марко Јанковић обишли су 12. августа раднике који су ангажовани на реконструкцији и рестаурацији бедема земунске тврђаве на Гардошу, која датира с краја 14. века.

 

Том приликом, председник Матић је вредним неимарима приредио предах уз хладну воду и сокове, и у краћем разговору истакао да ће њихов труд грађани знати да цене и да су ови радови у складу са опредељењем Градске општине Земун да се најважније туристичке тачке обнове како би у најбољем светлу представиле потенцијале Земуна.

 

У току обиласка терена председник Матић је обишао радове који се односе на обнову порушених кула са припадајућом терасом бедема (цитаделом) и потпорним зидовима. Такође, радови теку пуном паром и на реконструкцији и рестаурацији степеништа које се простире од Лагумске улице до Гардошке терасе, које су део историјске целине Старо језгро Земуна.

 

Један крак степеништа пружа се од Миленијумске куле до Улице Високе, други од Улице Високе до Улице Старе, а трећи од Улице Старе до Улице Гардошке. Реконструкцију степеништа које воде ка Гардошу финансира Градска општина Земун у износу око 15 милиона динара, а на основу иницијативе грађана кроз пројекат ”Да се ради и гради по твом”.

 

Идејни пројекат за рестаурацију бедема земунске тврђаве израдио је Завод за заштиту споменика културе Града Београда, а вредност радова износи 34 милиoнa динaрa.