РЕШЕЊЕ ЗА ПРОБЛЕМ КАНАЛИЗАЦИЈЕ НА АЛТИНИ 2

05. јун 2015.

 
Градоначелник Београда Синиша Мали и Дамир Ковачевић, заменик председника општине Земун обишли су 4. јуна земунско насеље Алтина и разговарали са грађанима о проблемима који настају због изливања вода услед обилних падавина. Разговору са грађанима присуствовали су директор Дирекције за градско грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић, и Светозар Веселиновић, директор ЈКП „Београдски водовод и канализација.
 
Обилазећи овај део Земуна градоначелник је истакао да је „решење увек на дохват руке када комуницирате са људима“, и најавио најпре привремено, а потом и системско решење проблема.
 
„Небројено пута смо показали да желимо да радимо са грађанима Београда и да им решавамо проблеме. Системско решење за овај део града је нађено, а прецизирани су и кораци за привремено решење како би се пребродиле веће падавине док не почне изградња канализације следеће године“ рекао је градоначелник.
 
„Овај проблем актуелан већ деценију и по, а последњих пет година је кулминирао, али су грађани показали велико разумевање и стрпљење. Регулациони план за Алтину 1 усвојен још 2005. године, а на дневном реду наредне седнице Скупштине града требало да се нађе регулациони план за Алтину 2, што ће омогућити изградњу непостојећих, а нужних објеката“, истакао је Дамир Ковачевић.
Градоначелник је прецизирао да на Добановачком путу ускоро почињу радови а након тога урадиће се пројекат за секундарну мрежу, односно за споредне улице. Фекална канализација радиће се по предвиђеној динамици, у два слива Т6 за Алтину 1 ка Сави и Земун поље за Алтину 2 ка Дунаву. У међувремену, решава се проблем кишне канализације и то површинским одвођењем риголима ка постојећим каналима да вода не би угрожавала куће, подруме и другу имовину.
 
Светозар Веселиновић осврнуо се на чињеницу да је ово некада било пољопривредно земљиште, испресецано каналима, али кад је постало грађевинско, канали су махом затрпани, тако да је природни одвод воде услед гравитационе силе поремећен, па се она задржава на површини.
 
naslovna
 
foto1
 
foto2
 
foto3