РЕКОНСТРУКЦИЈА ГОСПОДСКЕ, ЛАГУМСКЕ И МАГИСТРАТСКОГ ТРГА

22. новембар 2016.

 
Чланови Већа Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и Предраг Јевремовић са замеником градоначелника Андрејом Младеновићем обишли су 22. новембра радове на инвестиционом одржавању улица Лагумске, Господске и Магистратског трга у Земуну. Догађају је присуствовао и члан Градског већа Стево Таталовић, секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, директор Дирекције за путеве Славиша Живковић и директор „Београд-пута” Иван Тејић.
 
Члан Већа Градске општине Земун Гаврило Ковачевић је истакао да се реконструкцијом Господске, Лагумске и Магистратског трга, као и реконструкцијом фасада обнавља део Старог језгра Земуна, чиме ће овај део града бити визуелно обједињен у једну целину, у духу 19. века, и добити лепши изглед, док ће се безбедност пешака подићи на виши ниво. Он је истакао да је поред Господске и Лагумске улице и Магистратског трга, предвиђена реконструкција и Прерадовићеве, Косовске, Београдске и Улице Петра Зрињског, као и сређивање фасада у Главној и Господској, на Магистратском и Великом тргу.
 
Такође је подсетио да је у протеклом периоду решен проблем канализације на Добановачком путу, са улицама припадајућег слива у насељу Алтина, површинско одвођење воде у Улици Павла Вујисића, као и постављање канализације у Корушкој и Улици Марије Бурсаћ.
 
”Тренутно се ради 7,7 километара у насељу Плави хоризонт, док се до краја године очекује почетак изградње водоводне мреже у дужини од седам километара у насељу Грмовац, као и пет километара канализације у централном делу Батајнице”, истакао је Ковачевић и захвалио челницима Града Београда на подршци у последње две године.
 
Радови обухватају рушење постојећих бехатон плоча, израду конструкције од дробљеног каменог агрегата и израду носећих асфалтних слојева, израду застора од камених плоча и ситне камене у укупној површини од 6800 квдрата, а изводе се према пројекту ЈКП ”Београд пут” на основу којег је Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Града Београда издао решење о одобрењу за изградњу.
 
У Старом језгру Земуна налази се више од 50 грађевина подигнутих између прве половине 18. и прве половине 19. века, споменици културе, најстарија градска кућа, црква, библиотека, здање Магистрата, као и бројни аласки ресторани, кафе галерије, наутички клубови и други садржији, који га чине атрактивном туристичком локацијом.
 
Радови се изводе на основу програма радова Дирекције за путеве Града Београда за 2016. годину, а планирани завршетак радова је средином маја 2017. године.
 
NASLOVNA
 
SLIKA1
 
SLIKA2
 
SLIKA3
 
SLIKA4