РЕКОНСТРУИСАНА СРЕДЊОВЕКОВНА ТВРЂАВА НА ГАРДОШУ

12. децембар 2019.

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић са замеником градоначелника Града Београда Гораном Весићем, државним секретаром Министарства правде Мирком Чикиризом, државним секретаром Министарства трговине, туризма и телекомуникација др Мирославом Кнежевићем, директорком Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливером Вучковић и помоћницом директора Туристичке организације Београда Иреном Алексић 12. децембра обишао је уређену тврђаву и гардошки плато.

Званичници министарства, града и општине уверили су се у квалитет радова обновљене југоисточне куле са источним зидом и припадајућом терасом бедема (цитаделом), затим са обновљеном североисточном, југозападном и северозападном кулом са северним, западним и јужним зидом. Била је то прилика да се укаже на значај сарадње општине Земун са грађанима, која је у оквиру пројекта ”Да се ради и гради по твом” уложила око 15 милиона динара да се реконструише и рестаурира степениште које се простире од Лагумске улице до гардошке терасе, а које је такође део историјске целине Старо језгро Земуна.

”Градска општина Земун наставља са политиком равномерног развоја. У прилици смо да се уверимо како резултати јединствене политике ресорних министарстава Владе Републике Србије, секретаријата Града Београда и Градске општине Земун дају резултате. Поносни смо на чињеницу да смо један велики пројекат санације тврђаве, која је карактеристична за Гардош, привели крају. У име свих грађана Земуна преносим поздраве и једно велико хвала свима који су помогли да наша тврђава засија новим сјајем”, рекао је председник Матић, уз напомену да ће општина Земун и следеће године радити на санацији свих приступних степеништа, улица које воде ка Гардошу, како би ова културно заштићена целина постала прави туристички рај.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је подсетио присутне да је вредност радова износила 34 милиoнa динaрa. У ту сврху Министарство правде је из опортунитета обезбедило 12 милиона динара, Министарство трговине, туризма и телекомуникација обезбедило је 12 милиона динара и Град Београд око 10 милиона динара и захвалио се ресорним министрима и њиховим сарадницима што су имали слуха за овај значајан пројекат.

”Сада је на реду израда пројекта санације Миленијумске куле како би уз финансијску помоћ Републике Србије и међународних донатора реконструисали овај туристички драгуљ. Завод за заштиту споменика завршава пројекат ревитализације ограде Земунског гробља, које је такође историјски споменик. Улице се рестаурирају, тако да се Гардошу враћа основна функција, а то је туризам, али и образовање, како би младе генерације знале своју историју”, рекао је Весић.

Земунска тврђава је споменик културе, један од првих утврђених у нашој земљи 1946. године. Стручњаци из Завода за заштиту споменика културе Раде Мрљеш и Ивана Конта су 2016. године урадили пројекат.

Циљ израде овог пројекта био је да се остаци бедема Земунске тврђаве консолидују и рестаурирају у оној мери колико постоје поуздани подаци о њеном изгледу, али и да се афирмише један од најлепших видиковаца у Београду. Такође је важно да се кроз презентацију културног добра препозна основни облик цитаделе, као и њена форма. Обнова Земунске тврђаве је чин очувања идентитета старог Земуна.

 

Кроз историју тврђава је била симбол моћи, осматрачница и видиковац. У народу је позната и као Кула Сибињанин Јанка – у спомен на мађарског великаша Јаноша Хуњадија, витеза, принца намесника и борца против Турака, опеваног у српским народним песмама.

Гардошку тврђаву обишли су и чланови Већа ГО Земун Ана Беочанин, Предраг Јевремовић, Стеван Родић и секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић.