РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О МЕЛАНОМУ У ЗЕМУНУ

30. октобар 2017.

 
Друга регионална конференција о меланому отворена је у великој сали Градске општине Земун (Косовска бр.9) 27. октобра, да би наредна два дана наставила са радом у Опери и театру ”Мадленианум” и у просторијама Удружења пацијената оболелих од меланома.
 
Поред домаћина, Удружења пацијената оболелих од меланома из Београда, на конференцији учествовали су и удружења пацијената из Хрватске, БиХ и Црне Горе, представници Министарства здравља Републике Србије, Агенције за лекове и медицинска средства, Српске православне цркве, фармацеутске индустрије, као и еминентни лекари из Београда и Загреба. Конференција је била прилика да представници удружења успоставе контакте и размене искуства како би превазишли све препреке на путу до оздрављења.
 
У име Градске општине Земун присутне је поздравио секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић.
 
”Градска општина Земун је отворена за све иницијативе које покрећу здравствене институције и удружења, како би се подигла свест грађана о значају очувања здравља и омогућила здравија будућност. Наши суграђани знају колико Градска општина Земун улаже у организовање превентивних прегледа. Конференције које организује Удружење пацијената оболелих од меланома је подстицај свима нама да им помогнемо у њиховим напорима да обезбеде што ефикасније лечење пацијената”, рекао је секретар ГО Земун Марко Јанковић.
 
На конференци су удружења пацијената из региона усагласила заједничке кораке које ће предузимати како би остварили планиране резултате. Покренута је и заједничка иницијатива по питању клиничких студија.
 
”Ни једна држава у региону нема довољно становника, нити пацијената да би заинтересовала фармацеутске компаније да направе клиничкe студијe. Наша намера је да клиничке студије буду доступне свим државама у региону, како би пацијенти лакше дошли до лекова, јер болест не бира националност”, рекао је председник Удружења пацијената оболелих од меланома Саво Пилиповић.
 
На конференцији је посебно било речи о новом закону о лековима који би требало да упрости компликоване бирократске процедуре у лечењу меланома. Представници удружења су изразили очекивања да ће закон обезбедити лакше донирање лекова и смањити пореске намете фармацеутским компанијама.