ПРВИ БАЗАР И ЕТНО-РЕВИЈА ”УМОТВОРИНЕ И РУКОТВОРИНЕ БАНИЈАЦА”

16. септембар 2019.

 

Под покровитељством Градске општине Земун, а у организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније 15. септембра у Дому културе у Угриновцима одржан је први базар са пратећом етно-ревијом и културно-уметничким програмом под називом ”Умотворине и рукотворине Банијаца”.

 

На једном месту посетиоци су могли да погледају или купе уметничке предмете каквих нема у радњама, почев од декупажа, накита од коже и метала са етно мотивима, па све до скулптура рађених у дрвету, посуђа, старих машина за шивење и ткање, али и да уживају у ревији народних ношњи, традиционалној игри и песми – дару неспутаног и неуништивог духа Срба са Баније. Циљ манифестације је да се оживи сећање на Банију и да се покаже део богате културне баштине.

 

Председник градске општине Земун Дејан Матић није крио задовољство што је у Дому културе у Угриновцима приређена ова манифестација.

 

”Чини ми посебно задовољство што је велики број грађана посетио базар и етно-ревију која афирмише, едукује и указује на значај очувања културне баштине Банијаца као дела најстарије српске традиције. Поготово је значајно што ће продаја рукотворина омогућити да се кућни буџети наших марљивих суграђана побољшају. Општина Земун је ваш дом, а на нама је да вам омогућимо да живите достојно у двадесетпрвом веку”, рекао је председник Матић, уз напомену да одговорном социјалном политиком Градска општина Земун усмерава различите активности и пружа подршку породицама избеглих и интерно расељених лица у процесу њихове интеграције и економског оснаживања.

 

У знак захвалности за помоћ у реализацији ове манифестације председник Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније Мирослав Ковјанић уручио је плакете и захвалнице председнику Градске општине Земун Дејану Матићу и свима који су то заслужили.

 

Манифестацији је присуствовао народни посланик и председник Скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, директорка Дома здравља Земун др Александра Цветковић са сарадницама, Банијци и многобројни грађани.